Zes redenen om elektrisch te rijden

Zes redenen om elektrisch te rijden

  • Naast duurzaamheid en het milieu zijn tijd en geld besparen de belangrijkste voordelen
  • Voorbehouden speciale rijstroken en gereserveerde parkeerzones moedigen bestuurders van uitstootvrije wagens aan
  • Bijna 300 Europese steden zijn al LEZ waarvan enkele alleen toegankelijk voor hybride en elektrische voertuigen
  • D’Ieteren biedt verschillende korte- en langetermijnoplossingen voor lokale LEZ aan

inkorten met zo’n 30 minuten. Voor vele gebruikers is dit de hoofdreden om voor een elektrische wagen te kiezen”, zegt Carlos de Luis, hoofd elektrische mobiliteit bij Institutionele Relaties van de Volkswagen-groep.

2. Gemakkelijk parkeren. De andere grote uitdaging waar bestuurders dagelijks voor staan in vrijwel elke stad is het vinden van een parkeerplaats. Daarom bieden meer en meer steden faciliteiten aan bestuurders van elektrische voertuigen aan zoals gereserveerde parkeerplaatsen, gratis of aan gereduceerd tarief. 

3. Laad op en ‘go’. In Europa zijn er al meer dan 150.000 publieke laadpunten. “Dit is nog maar het begin”, zegt Luis. “De lokale overheden zijn er zich van bewust dat ze moeten inzetten op de bouw van een elektrische laadinfrastructuur en op aanmoedigingspremies voor het installeren van laadpunten thuis en in bedrijven.” Daarnaast bieden hotels, restaurants en shopping centers parkeerplaatsen aan waar geladen kan worden, als een gunst voor de klanten. Met de SEAT-app kan de batterijstatus te allen tijde gemonitord worden via de smartphone. 

4. Rijd verder voor minder. Tezelfdertijd beschikken elektrische voertuigen over een rijbereik dat steeds groter wordt. De Mii electric heeft een stedelijk rijbereik tot 350 kilometer. “Hierdoor kunnen de meeste gebruikers verschillende dagen verder zonder dat ze moeten herladen voor hun dagelijkse verplaatsingen”, legt hij uit. Verder liggen de uitgaven voor verbruik aanzienlijk lager in een elektrische wagen. Daarnaast hebben elektrische wagens minder onderhoud nodig. “De aankoop mag dan duurder zijn, maar die betaalt zich terug als de kosten voor de totale levensduur van het voertuig worden samengeteld”, zegt Carlos.

5. Aankoopsubsidies, minder belastingen. SEAT’s doel is om elektrische mobiliteit te democratiseren met betaalbare wagens zoals de Mii elektric. Toch zijn elektrische voertuigen doorgaans duurder dan diegene die zijn uitgerust met een verbrandingsmotor. Daarom is rechtstreekse ondersteuning bij de aankoop cruciaal.  Verspreid over Europa zijn er verschillende belastingvoordelen met betrekking tot het bezit van en het rijden met een elektrische wagen. In Spanje, bijvoorbeeld, geldt er in vele steden een vermindering van 75% voor de wegbelasting, in Portugal een volledige vrijstelling van wegbelasting en inschrijving, en in Groot-Brittannië is er geen congestieheffing.

6. Rijd tot het hart van de stad. Bijna 300 Europese steden zijn LEZ. En hun aantal groeit. In België hebben Antwerpen (sinds 2017), Brussel (sinds 2018) en Gent (sinds 2020) een lage-emissiezone geïnstalleerd. Willebroek, Mechelen, Luik en Namen zijn bezig met het installeren van LEZ binnen hun stadsgrenzen. Voor Carlos de Luis is het duidelijk: “Elektrische wagens zijn de oplossing voor de beperkingen die de steden opleggen. Met een wagen als de SEAT Mii electric kun je van deur tot deur.”

Daarnaast biedt D’Ieteren Auto verschillende korte- en langetermijnoplossingen voor vaste LEZ-gebruikers in België. De best gekende en meest verspreide oplossing is de autodeeldienst Poppy die beschikbaar is in Antwerpen en Brussel.

In de gratis intermodale routeplanner Skipr wordt deze dienst gecombineerd met het openbaar vervoer. Deze tweede dienst maakt het gebruikers mogelijk om in één keer bestemmingen op te zoeken, deelvoertuigen te reserveren en te betalen voor het openbaar vervoer.

Voor de lange termijn biedt D’Ieteren zowel MyWay als Audi Approved: plus aan, twee gecertificeerde wagenlabels waar recente, LEZ-goedgekeurde voertuigen kunnen worden aangekocht. Deze voertuigen bieden belangrijke voordelen zoals uitgebreide garantieprogramma’s.

Meer informatie over de Belgische LEZ, de getroffen wagens en de oplossingen van D’Ieteren hiervoor: https://lez.dieteren.be/nl/.

Contacteer ons
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen