Vrouwen en wetenschap - twee generaties
- Grotere deelname van vrouwen aan wetenschap en technologie is cruciaal om toekomstige uitdagingen aan te kunnen
- 24% van afgestudeerde ingenieurs zijn vrouwen volgens een rapport van OESO
- Onverschilligheid van vrouwen tegenover deze domeinen kan al op zeer jonge leeftijd beginnen. Daarom is het fundamenteel om vrouwen in hun jeugd te inspireren en aan te trekken
- Innovatie, duurzaamheid of gebruikerservaring, domeinen van de mobiliteitssector waar vrouwelijke betrokkenheid essentieel is
Vrouwen hebben altijd een sleutelrol gespeeld in wetenschap, engineering en technologie. Op die manier hebben ze talloos bijgedragen aan uiteenlopende domeinen en sectoren, de automotive industrie inbegrepen, bijvoorbeeld met de uitvinding van de richtingaanwijzers. Toch blijven vrouwen een minderheid uitmaken van de domeinen die gekend staan als STEM (science, technology, engineering, mathematics ofwel wetenschap, technologie, engineering en wiskunde). Volgens UNESCO vertegenwoordigen ze 35% van de studenten die zich voor deze studies hebben ingeschreven, met opmerkelijke verschillen tussen de disciplines. Onverschilligheid tegenover deze domeinen kan al op zeer jonge leeftijd beginnen, voortvloeiend uit stereotypes en vooroordelen. Om die reden bracht SEAT twee generaties vrouwen met dezelfde passie samen, om een betere toekomst te bouwen via de wetenschap.
Vrouwen in STEM. Jana Planagumà zit in het eerste middelbaar in de school Salesians de Rocafort in Barcelona. Ze is nog maar 12 maar ze weet wat ze wil: “Ik hou van wiskunde en als ik over mijn toekomst zal beslissen, zal ik ervoor gaan zonder dat iets of iemand me zal tegenhouden.”Paqui Lizana is ingenieur telecommunicatie en hoofd digitale producten bij SEAT. Zij vindt het essentieel om jonge meisjes te inspireren en aan te trekken voor de wereld van de wetenschap, engineering en technologie. “Het aantal vrouwen in deze domeinen verhogen is cruciaal om het hoofd te bieden aan de disrupties van de toekomst”, stelt ze.
De formule wijzigen. “Ik was bij de top 900 van de 15.000 leerlingen in het wiskunde-examen van het 5de jaar”, zegt Jana. Op die leeftijd liet Paqui zich al in met allerhande STEM-avonturen en experimenteerde ze met concepten uit de fysica, wiskunde en scheikunde. “Ik vond zelfs een code uit om te spieken op het examen, wat uiteindelijk ingewikkelder was dan het examen zelf”, lacht ze.
Volgens UNESCO is er over het algemeen een positieve trend om de genderkloof te dichten wat betreft de studieresultaten in deze vakken. De resultaten van de wetenschapstest PISA, die is afgenomen van 15-jarigen in meer dan 70 landen, tonen bijvoorbeeld aan dat jongens en meisjes ongeveer hetzelfde scoren in een derde van de landen, terwijl in een ander derde de jongens de meisjes overtreffen en in het laatste derde de meisjes de jongens.
Uitdagingen oplossen staat los van de genderkwestie. “Mijn creativiteit en passie voor het oplossen van problemen is wat me heeft aangezet om ingenieur telecommunicatie te gaan studeren.Voor mij zijn de vakken van STEM de energie om het status quo te veranderen. Ze zijn een revolutie, en niet alleen voorbehouden voor mannen, maar ze zijn voor iedereen”, zegt Paqui.Hoewel slechts 24% van de afgestudeerden in engineering vrouwen zijn volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), is Jana erg duidelijk over de reden: “Ik ben er zeker van dat er veel meisjes zijn die ervan dromen om ingenieur te worden, maar die bang zijn.Ik moedig hen aan om er zonder te aarzelen voor te gaan”, gaat ze verder.
Moderne inspiratie. Als er gevraagd wordt naar vrouwelijke wetenschappers is de eerste naam die Jana laat vallen die van Marie Curie. Ada Lovelace is de tweede. Zij was de eerste programmeur in de geschiedenis. “Deze referenties zijn misschien een beetje achterhaald. Als we ze updaten, zullen meisjes zien dat er onder de wetenschappers, programmeurs, onderzoekers en ingenieurs inspirerende vrouwen zijn met allerlei profielen”, zegt Paqui. Jana is het met haar eens: “Er zijn veel, veel vrouwelijke leiders in de wetenschap, maar we zien ze niet.” Gender Bias Without Borders, een studie uitgevoerd door het Geena Davis Institute, toont bijvoorbeeld aan dat het aantal vrouwen dat in de wetenschap op de voorgrond werkt slechts 12% bedraagt.
Vrouwen zijn de toekomst van de mobiliteit. SEAT is momenteel een van de bedrijven in de automotive sector met het grootst aantal vrouwen. Zij vertegenwoordigen 21% van het aantal arbeidskrachten. Bij het ontwerpen van de mobiliteit is er plaats voor jonge leerlingen zoals Jana, waar ze een loopbaan kunnen uitbouwen en hun STEM-vaardigheden kunnen ontwikkelen. “Nu zijn wij aan zet. In deze transformatie zullen wij een sleutelrol spelen, door diversiteit te brengen in overdraagbare vaardigheden zoals innovatie, duurzaamheid en gebruikerservaring, domeinen waarin we excelleren”, verduidelijkt Paqui. De ingenieurs en wetenschappers van morgen. Voor Paqui Lizana maakt STEM studeren vrouwelijke leerlingen mondiger en voorziet de studie hen van de vaardigheden om succesvol te zijn in veranderende omgevingen. “Ik raad hen allemaal aan om dingen uit te proberen en te experimenteren en, wanneer ze hun passie ontdekken, om ervoor te gaan. Want als maatschappij kunnen we ons niet veroorloven dat zij aan de zijlijn blijven staan bij de uitdagingen die de toekomst voor ons in petto heeft.”