Van Martorell naar de maan

Van Martorell naar de maan

  • Als de bijna 400.000 wagens die SEAT vorig jaar exporteerde allemaal in de hoogte zouden worden geplaatst, zouden ze verder reiken dan de buitenste laag van de atmosfeer het heelal in
  • De export van SEAT vertegenwoordigt bijna 3% van de totale economie van Spanje
  • De eerste verkoop aan het buitenland was in 1965 aan Colombia
  • Nieuw-Zeeland is de verste van de 80 markten waar het merk vandaag wordt verkocht

De 397.835 voertuigen die SEAT vorig jaar vanaf zijn fabriek in Martorell exporteerde, zouden een kolom met een hoogte van zo’n 577 km vormen, lang genoeg om de atmosfeer te verlaten de ruimte in. Dit exportvolume vormde een record in de 55-jarige internationale verkoop van het Spaanse merk, een reis die kan worden samengevat in zes bijzondere feiten.

Eerste stop, Colombia. 150 eenheden van de SEAT 600 D. Dit was de eerste export van het Spaanse bedrijf, in 1965, en de bestemming was Colombia. De volgende jaren kende de internationale verkoop een snelle groei. Wagens kregen diverse nieuwe bestemmingen zoals Duitsland, Finland en Chili.

BBP op wielen. Alleen vorig jaar exporteerde SEAT bijna 400.000 eenheden (wagens gebouwd door het Spaanse merk en Audi) uit de fabriek van Martorell. Dit aanzienlijke volume laat zich niet alleen gevoelen in het bedrijf, maar in de hele Spaanse economie. De waarde van SEATs export voor 2019 wordt geschat op 3% van de totale export van het land.

Van Curaçao naar Nieuw-Zeeland. Het merk is aanwezig in 80 landen, het verste land is Nieuw-Zeeland. Maar afstand is niet de grootste logistieke uitdaging. SEAT stuurt wagens naar lagevolumelanden zoals Curaçao, de Dominicaanse republiek en Frans-Guyana. In sommige landen bouwen de logistieke experts van SEAT op de synergiën van de Volkswagen-groep om verschepingen te doen. Ze zorgen ervoor dat ze kostenefficiënt zijn ook al gaat het om slechts enkele eenheden. Qua volume is Duitsland de grootste internationale markt, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Mexico.

Over land, zee en in de lucht. Om een dergelijk volume van wagens te leveren, is het essentieel om alle mogelijke routes over land, zee en spoor te gebruiken. SEAT organiseerde 44% van zijn export per boot, 6% met de trein en al de rest via de weg. De wereldwijde expansie van het bedrijf duwde het vervoer over de zee de hoogte in. In 2008 bijvoorbeeld bedroeg het vervoer per schip slechts 7%. Opmerkelijk is dat acht demowagens met het vliegtuig naar Chili werden vervoerd, een van de nieuwe markten die SEAT aanboorde.

Een trein alleen voor SEAT. Ook het spoor speelt een sleutelrol in de distributie vanuit de haven van Barcelona. SEAT heeft zelfs een exclusieve spoorlijn, de Autometro, die de Martorell-fabriek dagelijks verbindt met de haveninfrastructuur. Zo worden internationale leveringen efficiënt en snel gegarandeerd.

Zeilen op volle zee. De frequentste bestemming voor scheepsvervoer vanuit Barcelona met SEAT-modellen is het Verenigd Koninkrijk met zijn drie havens: Sheerness, Grimsby en Tyne. Er zijn verschepingen naar het VK geweest met bijna 3.000 voertuigen die Barcelona verlieten.

Voor de export naar Mexico worden vaartuigen met een lengte van tot 200 meter gebruikt die meer dan 7.600 wagens kunnen vervoeren. Om een idee te krijgen van het betrokken volume: het gewicht van de voertuigen dat dit type schip kan transporteren zou overeenkomen met het vervoer van 1.800 Aziatische olifanten.

Contacteer ons
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen