Unieke stoelen voor een unieke auto

Unieke stoelen voor een unieke auto

CUPRA Formentor VZ5

  • De CUPRA Formentor VZ5 heeft unieke stoelen, geïnspireerd op de racewereld
  • CUPRA-rijders Jordi Gené en Matthias Ekström werkten mee aan de ontwikkeling van deze exclusieve CUP kuipstoelen, in samenwerking met Sabelt
  • De CUPRA Formentor VZ5, waarvan slechts 7.000 exemplaren beschikbaar zullen zijn, is voorzien van andere exclusieve details zoals een diffusor van koolstofvezel en 20-duims koperen velgen

"De CUPRA Formentor VZ5 met 390 pk is een wagen die je moet voelen als je ermee rijdt", zegt CUPRA ontwikkelingsrijder Jordi Gené die nauw betrokken was bij de opzet van dit exclusieve model, waarvan er maar 7.000 exemplaren zullen zijn. Een wagen die geboren is om elke sensatie op de bestuurder over te brengen, met aandacht tot het kleinste detail. Zelfs zijn CUP kuipstoelen zijn geïnspireerd op de racewereld.

- Koolstofvezel sensaties. Geïnspireerd door het racecircuit voldoen de nieuwe CUP kuipstoelen, exclusief ontworpen voor de Formentor VZ5, aan de esthetiek van racewagens. "De stoel is het eerste contact van de bestuurder met de auto; die zorgt voor het overbrengen van de sensaties van de weg en met deze CUP kuipstoelen worden de emoties volledig weergegeven", zegt CUPRA's CTO Marta Almuni. De middenranden die de rugleuning bekronen en de koolstofvezel achterkant geven deze stoelen een duidelijke sportieve stijl.

- Omsluitende geometrie. Een van de belangrijkste elementen bij het leveren van deze meeslepende rijervaring was het bieden van optimale ondersteuning. Om dat te bereiken betrokken de ingenieurs van het Technisch Centrum racewagencoureurs Jordi Gené en Matthias Ekström. Samen met Sabelt, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige stoelen voor personen- en racewagens, gaven Gené en Ekström advies over de ontwikkeling en de afstelling van de stoelen. "We voerden verschillende proefritten uit in verschillende omgevingen om de schuimvulling en de steun af te stellen", zegt Gené. Zijn ervaring hielp om de sensaties van een racestoel over te brengen op een stoel voor personenwagens, die een omsluitende geometrie omvat van de benen tot de schouders. "Dit geeft een goede ondersteuning in de bochten, waardoor het gemakkelijker is om op de weg en op het rijden geconcentreerd te blijven", zegt Almuni.

- Sportiviteit gecombineerd met comfort. Een autostoel heeft een reeks eigenschappen en "de CUP kuipstoel voldoet aan al die eigenschappen: ontwerp, functionaliteit, gevoel en aanpasbaarheid aan elk lichaam. Racestoelen zijn ontworpen als een handschoen voor één enkele bestuurder. De uitdaging was om te zorgen dat die aanpasbaarheid zou kunnen gelden voor een groot aantal bestuurders", zegt CUPRA's CTO. Om het in- en uitstappen zo gemakkelijk mogelijk te maken, en zonder afbreuk te doen aan de sportieve vormgeving, analyseerden de ingenieurs de geometrie van de rondingen van het voertuig en testten ze het met bestuurders van verschillende lengte.

- Maximale aanpassing aan het lichaam. De stoelen van de Formentor VZ5 hebben verschillende selectieve hardheden, steviger aan de onderkanten en zachter aan de rugleuning en de bovenkant, om het comfort en de aanpasbaarheid te vergroten. "Door te werken aan de eigenschappen van de schuimvulling in elke contactzone, slaagden we erin een maximale aanpassing aan het lichaam en een zeer dynamisch gedrag te bereiken", aldus Jesús Alonso, de ontwikkelingsingenieur van de CUP kuipstoel.

- Passie voor detail. Sportiviteit en verfijning gaan hand in hand bij het model en complementeren het interieur van de wagen. Perfecte afwerking is essentieel voor het merk, wat volledig tot uiting komt in de CUP kuipstoelen: nappa leer in Black Soul en Petrol Blue, ademende materialen, oppervlakken met diep reliëf, zichtbare stiksels en microperforaties geven deze exclusieve stoelen meerwaarde.

CU21-26N - VZ5 seats (3p).pdf 179 KB CU21-26N VZ5 seats.doc 117 KB
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren Automotive n.v.

 

Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen