SEAT Minimó, de conceptwagen die de mobiliteit radicaal zal veranderen

SEAT Minimó, de conceptwagen die de mobiliteit radicaal zal veranderen

  • Een conceptvoertuig met verwisselbare batterij om de wagen in slechts een paar minuten volledig op te laden en de kosten van carsharing met 50 procent te verlagen
  • Een zuiver elektrisch voertuig dat het beste van motorfietsen en auto’s verenigt
  • De SEAT Minimó werpt zich op als een stadsvoertuig dat de mobiliteit verbetert en de voetafdruk verkleint
  • Luca de Meo: “SEAT zal de strategie van de Volkswagen-groep inzake micromobiliteit bepalen door nieuwe ideeën en producten voor korte ritten te ontwikkelen”
  • SEAT zal een softwarehuis met meer dan 100 medewerkers oprichten
  • De ‘Mobility Advisor’ wordt voorgesteld als een complete app voor mobiliteitsdiensten

Met de voorstelling van de SEAT Minimó op het Mobile World Congress 2019 zet SEAT een aanzienlijke stap voorwaarts op het vlak van micromobiliteit in de stad. Deze conceptstudie werd ontwikkeld als een mobiliteitsplatform dat SEAT’s visie op de stedelijke mobiliteit van morgen uit de doeken doet.

Tijdens de persconferentie legde SEAT-president Luca de Meo uit “hoe de SEAT Minimó werd ontwikkeld om zich aan te passen aan de platformen die vorm zullen geven aan de toekomstige mobiliteit in steden, waar het verkeer zal worden beperkt en waar slechts enkele operatoren de mobiliteit zullen kunnen garanderen.” De Meo voegde eraan toe: “Dit is de oplossing waarop autodeelbedrijven zaten te wachten: een model dat de winst van deze ondernemingen aanzienlijk zal verhogen. Het concept dat we vandaag voorstellen, beantwoordt aan de behoeften van zowel steden als autodeelbedrijven.”

 

Het beste van motorfietsen en auto’s

De SEAT Minimó werd ontwikkeld om het beste van twee werelden te combineren: de veiligheid en het comfort van een auto met de wendbaarheid en het parkeergemak van een motorfiets. Deze zuiver elektrische conceptstudie, die comfortabel plaats biedt aan twee passagiers, beschikt over een geïntegreerd batterijwisselsysteem, waardoor gebruikers al na enkele minuten met een volle batterij kunnen vertrekken en weer over 100 kilometer rijbereik beschikken. Aangezien deze voertuigen geen laadpunten nodig hebben, betekent dit innovatieve systeem dat de operationele kosten van autodeelbedrijven met 50 procent zullen worden gereduceerd.

Met een lengte van 2,5 meter en een breedte van 1,2 meter, neemt de SEAT Minimó slechts 3,1 m² aan ruimte in beslag, tegenover 7,2 m² voor een normale wagen. Dat dringt de ecologische voetafdruk sterk terug. De SEAT Minimó past probleemloos op plaatsen voor motorfietsen en op een rijstrook zouden er twee naast elkaar kunnen rijden op de plaats die een gemiddelde auto in beslag neemt.

“De SEAT Minimó is ook een hypergeconnecteerd voertuig met ingebouwde 5G-technologie, die een handige en soepele digitale gebruikerservaring verzekert op basis van de ‘Digital Access’-sleutel en draadloze Android Auto™-weergave op het autoscherm, zonder dat gebruikers hun smartphone moeten inpluggen met een kabel. Dat maakt heel wat functies mogelijk. Zo herkent het voertuig of de bestuurder 16 of 18 is en past het de maximumsnelheid aan (45 of 90 km/u). Bovendien kunnen gebruikers dankzij de Google Assistant op Android Auto hun blik op de weg en hun handen op het stuur houden, terwijl ze hun stem gebruiken om verbonden te blijven, gemakkelijk antwoorden te ontvangen, taken te beheren en media te controleren”, aldus de Meo tijdens de persconferentie.

In dat opzicht tilt de samenwerking tussen SEAT en Android Auto de gebruikerservaring van de SEAT Minimó naar een hoger niveau dankzij de naadloze, intuïtieve connectiviteit, waarbij de gebruiker kan telefoneren, tekstberichten lezen en ondersteunde navigatie-, media- en communicatie-apps gebruiken via het voertuigscherm.

 

De beste vriend van de stad

Met een conceptvoertuig zoals de SEAT Minimó wil SEAT de voetafdruk van voertuigen in de stad verkleinen. Tegen die achtergrond werkt de constructeur samen met diverse stadsbesturen om inzicht te krijgen in hun opinies en specifieke behoeften.

SEAT zal vervolgens onderzoeken of de voorstellen die uit dat overleg met de stedelijke overheden en het publiek voortvloeien, kunnen worden geïntegreerd in de ontwikkeling van het voertuig om gerichte oplossingen op maat van deelwagens te creëren en zo de stedelijke mobiliteit te optimaliseren.

 

Drijvende kracht achter de mobiliteitsstrategie van de Volkswagen-groep

Na de lancering van de zogeheten kick-scooter eXS powered by SEGWAY en met de internationale voorstelling van de conceptstudie Minimó werd SEAT binnen de Volkswagen-groep aangesteld om de strategie en de producten op het gebied van micromobiliteit voor steden uit te werken.

Volgens Luca de Meo “vertegenwoordigt micromobiliteit – oftewel korte pendelritten van minder dan 10 kilometer – vandaag de dag ongeveer 60 procent van alle ritten. Deze sector biedt heel wat potentieel voor een mobiliteitsleverancier zoals SEAT wil worden. Onze missie bestaat erin om ideeën te ontwikkelen en producten te creëren voor korte ritten. De Volkswagen-groep en zijn verschillende merken zullen onze oplossingen wereldwijd gebruiken. SEAT is het best geplaatst om die strategie aan te voeren, in de eerste plaats omwille van onze stedelijke ligging in de grootstad Barcelona, en ten tweede omdat deze stad een lange traditie heeft wat het ontwerp en de productie van tweewielers betreft.”

 

Software Center of Excellence, powered by SEAT: van analoog naar digitaal

Om zich aan te passen aan een context vormgegeven door verandering en om de digitale transformatie van de onderneming tot een succes te maken, heeft SEAT aangekondigd in 2019 zijn eigen softwarehuis te zullen oprichten om het succesvolle netwerk van Software Development Centers van de IT-afdeling van de Volkswagen-groep te ondersteunen.

Dit nieuwe Center of Excellence zal meer dan honderd specialisten tewerkstellen en zal bijdragen tot twee belangrijke pijlers van SEAT en de Volkswagen-groep. Enerzijds wil de afdeling de digitale transformatie van de IT-afdeling van de Groep ondersteunen en de efficiëntie verhogen door processen te digitaliseren. En anderzijds wil ze nieuwe businessmodellen op basis van nieuwe mobiliteitsconcepten, connectiviteit en digitalisering van auto’s versterken, met de focus op SEAT.

De onderneming zoekt zowel intern als extern naar de beste talenten om dit nieuwe centrum tot de referentie inzake hypergeavanceerde digitalisering in Barcelona te maken.

Het Metropolis:Lab Barcelona zal in het nieuwe centrum worden geïntegreerd en zal blijven innoveren om oplossingen voor een betere mobiliteit uit te dokteren. Andere onafhankelijke SEAT-ondernemingen zoals XMOBA zullen eveneens op deze nieuwe locatie werken om maximaal te profiteren van alle mogelijke synergieën. Luca de Meo verklaarde dat “dit nieuwe centrum in Barcelona bijdraagt tot het engagement van het merk om zichzelf om te vormen van een autoconstructeur tot een leverancier van mobiliteitsdiensten.”

 

Mobility Advisor, een enkel platform voor al uw mobiliteitsbehoeften

Precies een jaar geleden hield SEAT tijdens het Mobile World Congress 2018 diverse strategische vergaderingen met directieleden van de meest befaamde ondernemingen in de technologiesector om oplossingen voor stedelijke mobiliteit te onderzoeken en te ontwikkelen met behulp van nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie.

Een jaar later stelt SEAT in samenwerking met IBM de app ‘Mobility Advisor’ voor, die zich weliswaar nog in conceptfase bevindt, maar die is ontworpen om het best mogelijke alternatief te bieden door artificiële intelligentie en machine learning toe te passen op input van de omgeving (zoals verkeerspatronen) en van de gebruiker zelf (mobiliteitsgewoonten en -voorkeuren).

De app reikt bestuurders de beste manier aan om hun bestemming te bereiken door de verschillende mobiliteitsopties te analyseren, van openbaar vervoer tot alternatieven zoals carsharing, motosharing en bikesharing.

SEAT’s onafhankelijke onderneming XMOBA, die test in welke mate nieuwe oplossingen kunnen bijdragen tot een betere mobiliteit, zal de implementatie van de Mobility Advisor leiden en nagaan of de app kan worden geïntegreerd in Justmoove, het gezamenlijke platform voor mobiliteitsoplossingen dat de onderneming al aanbiedt aan eindklanten.

 

De ‘5G Connected Car’ in de straten van Barcelona

In het kader van het ‘5G Barcelona’-project, dat als doel heeft om Barcelona tot een van de toonaangevende Europese steden op het vlak van 5G-technologie te maken, hebben SEAT en Telefónica de piloottest ‘5G Connected Car’ geïmplementeerd.

De ‘5G Connected Car’ laat de wagen communiceren met de infrastructuur en andere wagens rond hem en vormt een eerste stap in de evolutie naar coöperatief, autonoom rijden. Het voertuig wordt momenteel getest in de straten van Barcelona om gegevens te verzamelen en zijn plan voor veiligheidsontwikkeling te perfectioneren tijdens het rijden.

 

Het ecosysteem voor connectiviteit verbeteren

Als eerste autoconstructeur in de Europese autosector die een app aanbiedt (de SEAT DriveApp) die compatibel is met Android Auto, zal SEAT een Arona met Android Auto tentoonstellen tussen hallen 1 en 2 van het Mobile World Congress. Android Auto is een eenvoudigere manier om uw smartphone te gebruiken in de auto. Of u Android Auto nu op uw telefoonscherm of op het scherm van uw wagen gebruikt, het werd ontworpen met het oog op een maximaal veiligheidsniveau en gebruiksgemak. Google en Android Auto zijn handelsmerken van Google LLC.

Contacteer ons
Dries De Weert D'Ieteren NV
Dries De Weert D'Ieteren NV
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

SEAT

SEAT is de enige constructeur die in Spanje wagens ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en commercialiseert. De multinational, die deel uitmaakt van de Volkswagen-groep, heeft zijn hoofdzetel in Martorell (Barcelona) en exporteert 80% van zijn wagens naar 80 verschillende landen op de 5 continenten. In 2019 verkocht SEAT 574.100 auto’s, het hoogste aantal in de geschiedenis van het merk.

De SEAT-groep stelt meer dan 15.000 personen te werk en beschikt over drie productiecentra: Barcelona, El Prat de Llobregat en Martorell, waar onder andere de bijzonder succesvolle Ibiza, Arona en Leon worden gebouwd. Verder bouwt SEAT de Ateca in Tsjechië, de Tarraco in Duitsland, de Alhambra in Portugal en de Mii electric, SEAT's eerste volledig elektrische auto, in Slovakije.

De multinational beschikt over een Technical Centre dat fungeert als een kennishub en meer dan 1.000 ingenieurs telt die focussen op de vernieuwende ontwikkelingen voor Spanje's grootste investeerder in R&D. SEAT pakt binnen zijn gamma uit met de nieuwe connectiviteitstechnologie en zet momenteel volop in op de wereldwijde digitalisering van het bedrijf om zo de mobiliteit van morgen te promoten.

D'Ieteren Automotive NV/SA

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.
  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.
  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy