SEAT in de film

SEAT in de film

 • Wagens zijn een fundamenteel onderdeel van het decor van films en series, meer dan alleen een vervoermiddel op het scherm
 • Ter gelegenheid van de Oscaruitreiking van 2021 laat SEAT zijn modellen de revue passeren in films van over de hele wereld
 • Jason Bourne, Mamma Mia! of La casa de papel zijn maar een paar van de films en series met SEAT-wagens

Jaar na jaar houden de prijzen van de Academy of Motion Picture Arts and Science filmbezoekers over de hele wereld op het puntje van hun stoel voor een avond in gouden Hollywoodstijl. Nu de Oscars eerder deze week zijn uitgereikt, is het tijd om de aandacht te vestigen op de onvermoeibare metgezellen van elke zichzelf respecterende filmster: de wagens.

 

De beste cameo. Deze categorie bestaat niet bij de Oscars, maar we konden de kans niet voorbij laten gaan om die SEATs te herkennen die het witte doek zijn binnengeslopen zoals Stan Lee in Marvel-films. Of ze nu aan de zijkant van het beeld staan of over het scherm razen, de volgende SEAT-wagens zijn in de running voor de beste cameo:

 • De Alhambra in The Bourne Legacy (2012), geparkeerd in het midden van de actie.
 • De Ibiza in Jason Bourne (2016), geparkeerd naast het vuur.
 • De Ibiza in Notting Hill (1999), die in het midden van de straat in de spotlights staat.
 • De Leon in 3 days to kill (2014), geparkeerd en op het punt om met kogels doorzeefd te worden door de slechteriken.
 • De Leon in Men in Black: International (2019), gezien als hij door een scène racet.

 

Beste wagen in een bijrol. Wagens zijn meer dan alleen een vervoermiddel, ze geven karakter en context. In films zijn het vaak deze attributen die de setting bepalen: het zou bijvoorbeeld ongebruikelijk zijn om de nieuwste generatie Leon te zien in een film die zich afspeelt in de jaren zestig. Dit zijn de genomineerden voor de prijs voor de beste bijrol in films en series, omdat ze een belangrijke rol spelen in een scène of omdat een bijrolspeler ze gebruikt:

 • De 124 en de 124 D in Mamma Mia! (2008) waarin Pierce Brosnan en Colin Firth reizen.
 • De Ibiza in Terminator: Dark Fate (2019), die op het scherm betrokken is bij een spectaculair ongeval.
 • De Sport Bocanegra in Veneno (serie, 2020), bestuurd door de hoofdrolspelers.
 • The Leon in Dark (serie, 2017-2020), een cruciaal element in een scène in het eerste seizoen.
 • De Leon in Sherlock (serie, 2010-2017), in een close-up voor het kasteel.

 

Beste wagen in een hoofdrol. Maar behalve als figurant op de achtergrond zijn de wagens soms ook één met de hoofdpersoon en vergezellen ze hem of haar tijdens de actie. Het is gebruikelijk het karakter van het voertuig in verband te brengen met dat van de hoofdpersoon, om de prestatie van de acteur geloofwaardiger te maken en de waarden van de een in de ander te herkennen. De volgende SEAT wagens zijn in de running voor de Oscar voor Beste wagen in een hoofdrol:

 • De Ronda in La muerte de Mikel (1984), waarin het hoofdpersonage het grootste deel van de film in rondrijdt.
 • De 131 in Cuéntame cómo pasó (serie, 2001-heden), zo vaak te zien met het hoofdpersonage Antonio Alcántara aan het stuur. Een speciale vermelding gaat naar de flitsende 850 Sport van zijn broer Miguel.
 • De Ibiza in La casa de papel (serie, 2017-heden), bestuurd door de Professor als hij Tokyo rekruteert.
 • De 124 D in The trouble with spies (1987), bestuurd door een jonge Donald Sutherland.
 • De Ibiza in Colpi di fulmine (2012), bestuurd door de hoofdpersonages van deze komedie.

 

Lifetime Achievement Award. Het model dat deze eervolle onderscheiding het meest verdient, is zonder twijfel de SEAT Ibiza. In zijn 37-jarige geschiedenis en na vijf generaties is de populairste compacte auto meer dan 500 keer verschenen op het witte doek. Naast de reeds genoemde films en series moeten daar nog Sin identidad (2006), Adiós, pequeña (1987), Live Flesh (1997), Stories from the Kronen (1995), Polly Blue Eyes (2005) of Hotel Paradies (serie, 1990) aan toegevoegd worden.

 

De wagen van een Bond girl.De relatie van SEAT met de cinema gaat zelfs verder dan zijn optreden in films. Weinig mensen weten dat Ursula Andress, de legendarische Bond Girl die 007 vergezelde in Dr. No (1962), de eerste SEAT 133 kocht toen die in 1974 op de markt kwam. De actrice, die toen op Ibiza woonde, was de ambassadrice van dit model en reed er vaak mee rond op het eiland.

SE21-20N - Movies (3p).pdf 559 KB SE21-20N - Movies.docx 83 KB
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren Automotive n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen