Rijden tijdens de (langste) nacht

Rijden tijdens de (langste) nacht

  • Maximaal voordeel halen uit de autolampen
  • De juiste lichten gebruiken is essentieel in het donker
  • De inclusie van led en rijhulpsystemen zoals High Beam Assist maken het rijden veiliger en comfortabel
  • Foutief gebruik van de achtermistlichten kunnen verblinding veroorzaken: ze mogen enkel gebruikt worden in extreme omstandigheden bij regen of mist

De start van de astronomische winter betekent dat er minder daglicht is, en veel mensen pendelen naar en van hun werk als de zon al onder is. Al is er dan minder verkeer op de weg, toch is het ‘s nachts dat 30% van alle ongevallen gebeuren in Europa. Als de zichtbaarheid slecht is, is het belangrijk te weten hoe de autolampen werken. Maite París, verantwoordelijk voor koplampen bij SEAT, legt uit hoe ze doeltreffend worden gebruikt.

Geen enkele reden om de grootlichten niet te gebruiken. Het verkeersreglement beperkt het gebruik van grootlichten, maar “veel bestuurders zijn te bang om het tegenliggend verkeer te verblinden dat ze ze niet gebruiken. Hier is de High Beam Assist handig”, legt Maite uit. Het systeem detecteert de aanwezigheid van voertuigen in beide richtingen en switcht automatisch terug naar de grootlichten. Zo zorgt het voor extra comfort en veiligheid.

Zes maanden duisternis. Zo leven de mensen in de stad Rjukan in Noorwegen. Van september tot maart hebben ze geen zonlicht. Daar zijn dimlichten 24 uur per dag verplicht. Bij ons daarentegen, worden dimlichten alleen ‘s nachts gebruikt of overdag bij geringe zichtbaarheid, bijvoorbeeld in een tunnel of bij hevige regen. In deze situaties maakt de optie Auto “het rijden comfortabeler omdat ze automatisch de dimlichten activeert”, verzekert de ingenieur.

Leds, sneller en veiliger. Met de ingebruikname van ledlampen “sparen we niet alleen op verbruik en winnen we aan comfort, maar we verhogen ook de veiligheid”, licht Maite toe. Deze verlichting lijkt meer op daglicht dan een halogeenlamp. Ze reageert ook 150 milliseconden sneller dan een gloeilamp wat betekent dat de ledlamp van een remlicht het licht vijf meter sneller activeert aan een snelheid van 120 km/u. Bovendien werd led ontworpen om de hele levensduur van het voertuig mee te gaan zonder vervangen te worden.

Wanneer mistlichten ontsteken? Een vaak voorkomende fout is dat bestuurders de achtermistlichten aanschakelen overdag bij lichte regen. De expert wijst erop dat “ze alleen mogen gebruikt worden in situaties van geringe zichtbaarheid zoals hevige regenval, sneeuw of dikke mist.” Onjuist gebruik zou andere bestuurders kunnen verblinden. Als de auto uitgerust is met voormistlichten, kunnen ze “bij slechte zichtbaarheid gebruikt worden, net zoals de achtermistlichten.”Het meest subtiele licht van allemaal. Hoewel er geen verbod is op de binnenverlichting, “kunt u ze maar beter niet te lang aan houden, zodat u zich volledig op de rijbaan kunt concentreren”, vertelt Maite. Zij vergelijkt het met naar de bioscoop gaan: “om ons te kunnen concentreren op de film, moet het rondom ons zo donker mogelijk zijn”.

SE20-101N - Winter (2p).pdf 426 KB SE20-101N - Winter.docx 46 KB
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren Automotive n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen