De nieuwe Leon krijgt een wel heel eigen camouflage
Maandag 27 januari 2020
- Het nieuwste compacte model van SEAT krijgt vlak voor hij in wereldpremière gaat een mozaïekcamouflage
- 20 vierkante meter speciaal vervaardigd vinyl verhult de details van het lijnenspel van de vierde Leon-generatie
- Het nieuwe model wordt onthuld op 28 januari
Een nieuw model ontwikkelen is een jarenlang proces waaraan designers en ingenieurs samenwerken. Logisch dus dat het model pas op de dag van de presentatie mag worden onthuld. Net voor de nieuwe SEAT Leon in wereldpremière gaat, krijgt hij een bijzondere camouflage die geïnspireerd is op het modernisme en de stad Barcelona.
Van kubisme tot modernisme. De camouflagetechniek vindt zijn oorsprong in een militaire omgeving: tijdens Wereldoorlog I werden schepen in zogeheten dazzle-camouflage gehuld. Daarbij werden de schepen in zwart-witte geometrische patronen gehuld om de vorm van het schip te verhullen en de vijand op het verkeerde been te zetten.
Een gebeeldhouwde verschijning. Voor de Leon deden de designers van SEAT Color&Trim inspiratie op bij de mozaïektechniek (trencadís in het Catalaans). “De Leon is hier geboren en omwille van onze bijzondere band met Barcelona, zochten we onze inspiratie ook in de stad zelf”, verduidelijkt Jordi Font, hoofd van de afdeling SEAT Color&Trim Development.
Van zwart-wit naar bont gekleurd. Tot nu toe werd altijd camouflagedesign in het zwart-wit gebruikt. “Het is de eerste keer dat wij geen gebruik maken van een klassieke camouflage. Dat was een uitdaging omdat onze belangrijkste doelstelling blijft het lijnenspel te verhullen, ook al wilden we tegelijkertijd duidelijk maken dat we verankerd zijn in Barcelona, dat we mediterraans zijn en kleurrijk”, zegt Jordi.
Op 45° aangebracht. De camouflage heeft niet enkel een esthetische functie, maar ze moet ook bestand zijn tegen extreme weers- en gebruiksomstandigheden. Het gebruikte materiaal is een speciaal ontwikkeld vinyl dat deze omstandigheden het hoofd kan bieden. Voor de camouflage van deze Leon werd 20 vierkante meter vinyl gebruikt. Het vinyl over de ramen en lichtblokken kreeg microperforaties zodat het lichtdoorlatend is en er naar buiten kan worden gekeken, maar niet andersom. Het camouflagevinyl wordt aangebracht door het te verhitten op 45° zodat het nauw aansluit op het koetswerk.
Trendbreuk met traditionele vormtaal. Hoe chaotischer de camouflage is, des te meer ze verhult. Bijgevolg moeten lijnen en kleuren helemaal worden ‘opengebroken’. De delen die het moeilijkst weg te stoppen zijn onder het vinyl, zijn spiegels, gewelfde koetswerkpanelen en spoilers. “De belangrijkste elementen om te camoufleren zijn de koplampen, de vorm van de achterlichten en het algehele lijnenspel want die bepalen hoe de auto oogt, die bepalen ons DNA”, zegt Jordi Font.
Op 28 januari wordt de nieuwe SEAT Leon onthuld.