9.000 kilometer Leons

9.000 kilometer Leons

  • Op zijn 20ste verjaardag en aan de vooravond van de onthulling van de vierde generatie zijn sinds 1999 van de compacte SEAT meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht
  • Naast elkaar geplaatst zouden ze een lijn van meer dan 9.000 kilometer vormen: dezelfde afstand als het traject van de legendarische trans-Siberische trein
  • In Duitsland zijn de verkoopcijfers van de Leon verdubbeld waardoor hij er vandaag de belangrijkste markt is

Van Moskou naar Vladivostok: meer dan 9.000 kilometer die de legendarische trans-Siberische spoorlijn aflegt. Over diezelfde afstand zouden ook de tot op heden meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren van de SEAT Leon zich uitstrekken, als ze op een lijn naast elkaar zouden worden geplaatst. Nu de vierde generatie op het punt staat te worden gelanceerd, is het tijd om terug te blikken op de evolutie van een van de belangrijkste pijlers van het bedrijf.

De start  van een model en een merk. Niet alleen rondt de Leon de kaap van de twee miljoen verkochte exemplaren, doorheen de drie generaties zijn de verkoopcijfers ook steeds blijven stijgen. De huidige generatie (die in 2012 is gelanceerd) is goed voor meer dan een miljoen exemplaren, dubbel zoveel als de eerste generatie (1999, 534.797 exemplaren) en een derde meer dan de tweede generatie (2005, 675.915 auto’s).

Van Martorell naar de hele wereld. De eerste generatie van de Leon bereikte 43 markten, de huidige bedient er 48. Algerije, Oekraïne en Azerbeidzjan zijn enkele landen die erbij zijn gekomen. Toevallig is Nieuw-Zeeland de verste bestemming voor de Leon, waar het model in 2017 op de markt kwam.

Dankzij deze internationale diversificatie zijn de uitvoercijfers van SEAT geëxplodeerd en zijn ze nu goed voor 80 procent van de productie. De cijfers die worden gehaald in de belangrijkste markten van het bedrijf illustreren de globalisering: bij de eerste generatie was Spanje goed voor 38 procent van de verkoopcijfers, vandaag is dat getal gezakt naar 20 procent.

Het omgekeerde geldt voor Duitsland: het aandeel in de verkoopcijfers van het model voor deze markt ging van 13 procent voor de eerste generatie naar 24 procent voor de huidige. Het Verenigd Koninkrijk is een ander voorbeeld van deze internationale expansie, want van de huidige generatie zijn daar meer dan dubbel zoveel exemplaren verkocht als van de eerste (132.684 auto’s tot augustus 2019 tegenover 50.740).

Bedacht in Barcelona. De drie generaties van de compacte SEAT zijn ontworpen, ontwikkeld en gebouwd in de SEAT-fabrieken in Martorell (Barcelona). De Italiaan Giorgetto Giugiaro tekende de eerste generatie, Walter de’Silva de tweede en Alejandro Mesonero-Romanos de derde. De Spaanse designer stond ook in voor de vierde generatie van het model. 

De krachtigste. Dynamiek is altijd al een onderscheidend kenmerk geweest van SEAT, en meer specifiek van de Leon. De SEAT Leon Cupra R is vandaag het model met de grootste motor in het gamma van het merk met zijn 310 pk. Zelfs bij zijn lancering in 1999 werd de SEAT Leon al het krachtigste model in de geschiedenis van het merk, met zijn motor van 180 pk, manuele zesversnellingsbak en vierwielaandrijving.

Geschiedenis in de autosport. De SEAT Leon won het World Touring Car Championship (WTCC) in 2008 en 2009. Dat was meteen de eerste keer dat een autoconstructeur de titel won met dieselmotoren.

Record op het circuit. Een SEAT Leon Cupra bestuurd door Jordi Gené verbrak het wereldrecord voor voorwielaandrijvers op het Duitse racecircuit Nürburgring met een tijd van 07:58. Eén jaar later werd de Leon ST CUPRA de snelste gezinswagen op het legendarische parcours met een tijd van 7:58:12.

Contacteer ons
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen