6 decennia SEAT Apprentice School

  • SEAT leidt al meer dan 60 jaar professionals op in zijn Apprentice School
  • Sinds de eerste klassen voor machine- en draaibankbedieners in de jaren ’50 tot geavanceerde opleidingen in Automatisering en Industriële Robottechnologie vandaag
  • De voorbije 6 decennia hebben 2.815 studenten een opleiding gevolgd aan de school

“Vertel het me en ik zal het vergeten; leer het me en ik zal het onthouden; betrek me erbij en ik zal het leren”. Dat motto is te lezen boven de toegangsdeur tot het atelier van de Apprentice School. Wat begon met puur technische lessenreeksen is nu een duaal leersysteem met meer dan 5.000 theoretische en praktische lesuren per student. In zijn 62-jarige bestaan ontvingen meer dan 2.800 studenten een opleiding aan de SEAT Apprentice School.

De evolutie in een notendop

15.000.000 lesuren. De SEAT Apprentice School was een project dat in de jaren ‘50 op poten is gezet met de Zona Franca-fabriek in Barcelona. De ideale manier om met de beste professionals te kunnen werken was om ze ter plekke op te leiden. Sindsdien zijn er al meer dan 15 miljoen lesuren gegeven.

De pioniers. De eerste 18 leerlingen hebben de school in 1960 verlaten en kwamen naar de fabriek. Op die manier openden zij de weg naar een kwaliteitsvolle opleiding en een stabiele job, die tot vandaag bestaat. Xavier Méndez schreef zich in 1963 in de school in. “SEAT maakt al bijna heel mijn leven deel van mij uit; van stagiair naar fabrieksarbeider en van fabrieksarbeider naar Hoofd Onderhoud in de koetswerkafdeling van de Martorell-fabriek”.

Een klaslokaal dat ‘fabriek’ heet. Voormalig student en SEAT-werknemer Antonio Molina herinnert zich dat er in de jaren 1970 “geen enkele auto in het atelier stond omdat we werden opgeleid voor onderhoud van de faciliteiten. De school anticipeerde op de noden van de auto-industrie en heeft geleerd om zich aan te passen”. Vandaag is SEAT Martorell zelf het klaslokaal geworden. Een paar jaar geleden werd praktijkles enkel uitgevoerd in het atelier van de school, maar de studenten van vandaag hebben toegang tot de fabriek vanaf hun eerste jaar. De combinatie van theorie en praktijk is het resultaat van de invoering van Duaal Leren in 2012, waar de studenten een dubbel Duits en Spaans diploma bekomen. Aan het eind van hun eerste termijn kunnen ze in de fabriek komen werken en krijgen ze er een loon voor.

Het is ook een vrouwenwereld. In 1971 begon de eerste vrouwelijke studente bij SEATs opleidingscentrum. Vandaag zijn in de Apprentice School dubbel zo veel vrouwen ingeschreven als in andere vergelijkbare scholen in de sector.

Contract in het vooruitzicht. Studenten die hun opleidingscyclus met succes afronden worden door SEAT aangenomen met een contract voor onbepaalde duur. De voorbije zes decennia zijn zo 2.542 studenten beloond.

De toekomst aanleren. “Bij SEAT weten we dat er in de toekomst beroepen zullen bestaan die nog niet zijn uitgevonden. Onze mensen moeten daar klaar voor zijn,” zegt Laura Carcinero, hoofd Opleidingen bij SEAT. Daarom leren ze van in het begin verschillende programmeertalen en hebben ze zelfs toegang tot een kleine ‘smart factory’ zodat ze de meest futuristische technologieën kunnen aanleren en oefenen.

Op 17 september is een nieuwe lichting van 74 studenten begonnen die zich zullen specialiseren in vier geavanceerde richtingen.

De Apprentice School in cijfers

- Meer dan 4.300 studenten sinds de oprichting

- 62 jaar geschiedenis sinds 1957

- 3-jarige cursussen met in totaal 5.000 uur opleiding

- 1 op 10 SEAT-werknemers komt van deze school

- 11 procent van de leidinggevenden bij SEAT zijn oud-leerlingen

- In 2018 is 23 miljoen euro geïnvesteerd in opleidingen

Contacteer ons
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen