5 tips voor een veilige rit naar de skipistes

5 tips voor een veilige rit naar de skipistes

  • Je bagage op een correcte manier inpakken is essentieel om volop van je sneeuwvakantie te genieten
  • Ski’s, stokken, snowboards ... met verschillende laad- en vervoeropties
  • Een paar ski’s van 5 kg dat niet correct vastgemaakt is, heeft bij een botsing bij 50 km/u dezelfde impact als een last van 150 kg
  • Bandendruk, kettingen of winterbanden en de veiligheidsafstand zijn allemaal onmisbaar voor een sneeuwvakantie zonder zorgen

Het skiseizoen is geopend en alle voorbereidingen zijn getroffen voor een fijne vakantie op de latten. Snowboards, ski’s, stokken, helmen, skischoenen ... Hoe krijg je ze allemaal zo veilig en comfortabel mogelijk in de auto?

 

1. Welke skidrager is de beste?

Een skidrager op het dak, op de trekhaak of een magnetische skidrager ... Er bestaan verschillende modellen voor verschillende noden. Aangezien hij gemakkelijk te installeren is, is de magnetische skidrager een goede oplossing voor mensen die maar af en toe gaan skiën. Sneller dan 90 km/u rijden wordt echter afgeraden en bovendien is hij minder veilig bij een ongeval. De modellen voor het dak en de trekhaak zijn het handigst voor doorwinterde skiërs. De SEAT Tarraco is geschikt voor allebei en kan tot 6 paar ski’s of 4 snowboards vervoeren. “Als je kiest voor een skidrager op het dak, moeten de tippen van de ski’s naar achter wijzen”, legt rij-expert en fervent skiër Jordi Gené uit.

 

2. Mag ik de ski’s in mijn auto vervoeren?

Ja, en een skitas leent zich daarvoor het best. Skiërs die de achterbank van hun auto kunnen inklappen, kunnen hun ski’s of snowboards binnenin hun auto vervoeren, op voorwaarde dat ze in tassen zitten en goed zijn vastgemaakt. “Ze los laten liggen kan zeer gevaarlijk zijn voor de inzittenden, aangezien een paar ski’s van 5 kg bij een botsing bij 50 km/u dezelfde impact heeft als een last van 150 kg”, waarschuwt Jordi.

 

3. Hoe moet ik de rest van mijn spullen vervoeren?

Ook de rest van je uitrusting moet goed opgeborgen worden in de kofferruimte. Leg zware stuks zoals skischoenen onderaan zodat ze niet kunnen schuiven en lichter materiaal zoals helmen en stokken erbovenop. Leg ze echter nooit op de hoedenplank, want dan zouden ze iemand kunnen verwonden tijdens het remmen of tijdens een botsing. Jordi vermeldt nog ander gereedschap dat je altijd in de koffer moet hebben als je auto geen sneeuwbanden heeft. “Je moet altijd sneeuwkettingen bij de hand hebben zodat je zo weinig mogelijk tijd verspilt aan de kant van de weg als je er nodig hebt.”

 

4. En wat als ik meer ruimte nodig heb?

Denk dan eens aan een dakkoffer. Het grootste voordeel is dat er daardoor plaats vrijkomt in de koffer en dat een dakkoffer groot genoeg is voor ski’s, snowboards en de rest van je materiaal. En vergeet niet, als je kiest voor een dakkoffer met laag profiel, zoals die op de SEAT Tarraco, verandert er minder aan de aerodynamica van de auto, waardoor het brandstofverbruik slechts weinig toeneemt.

 

5. Moet ik anders rijden?

Al die elementen beïnvloeden je manier van autorijden, dus moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen. Controleer eerst en vooral voor je vertrekt of de bandenspanning voldoende is voor een volgeladen auto. Ten tweede, “probeer plotseling remmen en bruuske bewegingen van het stuur te vermijden, want daardoor kunnen bagage en materiaal beginnen te schuiven. Denk eraan dat een volle auto de remafstand vergroot, dus behoud ruim voldoende veiligheidsafstand”, waarschuwt de rij-expert.

Als er sneeuw op de weg ligt, moet je bovendien zeer voorzichtig zijn en anticiperen op natte of ijzige plekken waarop je weinig grip hebt. Het is belangrijk om een volle brandstoftank te hebben, “zodat je bij een mechanisch of een ander probleem de verwarming aan kan laten staan terwijl er hulp onderweg is”, legt Jordi uit. En nog een laatste tip: draag je jas niet tijdens het rijden, want die beperkt je bewegingsvrijheid, waardoor je minder vlot kan reageren.

Contacteer ons
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen