SEAT S.A. begint reis naar elektrificatie met viering 30-jarig bestaan van Martorell-fabriek

SEAT S.A. begint reis naar elektrificatie met viering 30-jarig bestaan van Martorell-fabriek

  • Totale investering van 3 miljard euro als startschot voor de belangrijkste transformatie van het bedrijf ooit: van thermisch naar elektrisch
  • SEAT S.A., verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Small BEV-familie voor de Volkswagen-groep, gaat tegen 2025 volledig elektrische voertuigen produceren voor verschillende merken
  • In de afgelopen 30 jaar werden in de fabriek van Martorell meer dan 12 miljoen exemplaren van 45 automodellen gebouwd

Dertig jaar geleden werd de fabriek van SEAT S.A. in Martorell officieel geopend. Deze verjaardag valt samen met het begin van de grootste transformatie van het bedrijf ooit, met een totale investering van 3 miljard euro. Deze overgang van thermisch naar elektrisch omvat alle gebieden: onderzoek en ontwikkeling, productie en logistiek, verkoop en marketing, mensen en organisatie.

De hoofdfabriek van SEAT S.A. zal tegen 2025 volledig elektrische voertuigen gaan produceren voor verschillende merken binnen de Volkswagen-groep. Om dit te bereiken heeft het bedrijf een strategisch plan opgesteld dat vijf belangrijke pijlers omvat: mensen en organisatie, elektrificatie en product, end-to-endproductie (E2E), digitalisering en duurzaamheid.

Een van de belangrijkste projecten van deze transformatie is de verantwoordelijkheid van SEAT S.A. over de Small BEV-cluster voor de hele Volkswagen-groep, de autofamilie die duurzame stedelijke mobiliteit voor verschillende merken zal democratiseren. Martorell wordt een van de productiecentra van de Groep voor deze elektrische auto’s en een cruciaal onderdeel van de waardeketen voor elektrische voertuigen in Spanje.

CEO van SEAT en CUPRA Wayne Griffiths zei: “In de afgelopen 30 jaar heeft SEAT S.A. werkgelegenheid gecreëerd en de industriële groei in ons land gestimuleerd, maar de toekomst heeft nog meer in petto. Onze ambitie is om vanaf 2025 elektrische voertuigen made in Spain te produceren en in het kader van deze transformatie zal in Martorell ook de CUPRA UrbanRebel worden gebouwd. Dankzij dit project, het belangrijkste voor ons bedrijf in de komende jaren, beginnen onze werknemers en de fabriek aan een nieuw tijdperk.”

De transformatie van het bedrijf is in lijn met het duidelijke engagement van SEAT S.A. en de Volkswagen-groep voor de elektrificatie van Spanje met het Future: Fast Forward-project. Het bedrijf zal met zijn partners werken aan de elektrificatie van de fabrieken van Martorell en Pamplona, de bouw van een nieuwe gigafabriek voor batterijen in Sagunto (Valencia) en de creatie van een compleet ecosysteem voor leveranciers. Dit landelijke project zal op de Spaanse economie een positieve impact hebben van naar schatting meer dan 21 miljard euro.

De introductie van de elektrische auto vereist ook een cultuurswitch bij het personeel en de implementatie van nieuwe technologieën. Het bedrijf heeft een ambitieus opleidingsplan geactiveerd voor zijn werknemers, met als doel een efficiëntere organisatie te realiseren en elk team door deze veranderingen heen te helpen. Tegelijkertijd zal SEAT S.A. investeren in zijn productiegebouwen om van Martorell een slimme fabriek te maken. Daartoe zal het data- en businessintelligencetools, virtual reality en het gebruik van big data implementeren om de productieprocessen en realtimemonitoring te verbeteren.

Markus Haupt, Executive Vice-President Production and Logistics bij SEAT S.A., voegde daaraan toe: “Aangezien het zwaartepunt van deze transformatie in onze fabrieken ligt, staat ons een grote uitdaging te wachten: het veranderen van onze productieprocessen om de elektrificatie te realiseren. Om dit te bereiken zullen we nieuwe technologieën integreren in de vestiging in Martorell en ons personeel opleiden om ervoor te zorgen dat ze over de nodige faciliteiten en vaardigheden beschikken om overweg te kunnen met de elektrificatie van SEAT S.A.”

Productie in Martorell: een motor van groei en ontwikkeling

Vandaag de dag zijn ongeveer 11.000 mensen werkzaam in de productiesite en in de hoofdzetel van Martorell. De fabriek heeft een totale oppervlakte van 2,8 miljoen vierkante meter, wat overeenkomt met 400 voetbalvelden.

Na een bouwperiode van 34 maanden en een investering van 244,5 miljard Spaanse peseta’s (1,47 miljard euro) werd de fabriek in 1993 in gebruik genomen. SEAT S.A. verhuisde de productie van zijn oude Zona Franca-fabriek in Barcelona, waar het merk sinds 1953 auto’s had gebouwd, naar de site in Martorell, amper 30 kilometer verderop. Sindsdien heeft SEAT S.A. in de Martorell-fabriek meer dan 12 miljoen exemplaren van in totaal 45 modellen geproduceerd en geëxporteerd naar meer dan 70 verschillende landen over de hele wereld. Vorig jaar werd 83% van de geproduceerde voertuigen geëxporteerd.

De eerste modellen die van de productielijn in Martorell rolden, waren de tweede generatie van de SEAT Ibiza en de eerste van de Cordoba. De fabriek bouwde toen 1.500 auto’s per dag. In de afgelopen 30 jaar waren de SEAT Ibiza (4,7 miljoen exemplaren), de Leon-familie (2,5 miljoen) en de SEAT Cordoba (meer dan 1 miljoen) de meest geproduceerde modellen in de fabriek van Martorell. Vandaag de dag is dat de CUPRA Formentor. Als onderdeel van het wereldwijde productiesysteem van de Volkswagen-groep heeft de Martorell-site in het verleden ook de Audi Q3 gebouwd en rolt er momenteel de Audi A1 van de band.

SE23-01N - 30th Anniversary Martorell (3p) SE23-01N - 30th Anniversary Martorell (3p).pdf - 655 KB SE23-01N - 30th Anniversary Martorell SE23-01N - 30th Anniversary Martorell.docx - 88 KB
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren Automotive n.v.

 

Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen