Hoe maak je je auto klaar voor gebruik na de lockdown?

Hoe maak je je auto klaar voor gebruik na de lockdown?

  • Wanneer een auto lange tijd heeft stilgestaan, kan je beter een paar dingen checken voor je hem uit zijn Corona-slaap wekt
  • Controleer zeker de vloeistofpeilen, de elektronica en de remmen
  • Je kan hem ook helemaal desinfecteren om mogelijke virussen te verwijderen

Met de huidige Corona-maatregelen heerst in onze steden de grote leegte. Weinig mensen op straat en al niet veel meer auto’s. De drukte in steden als Madrid, Parijs, Berlijn en Rome nam met 75% af en het grensverkeer kromp met 80%. Wanneer op 11 mei het gewone leven al iets meer herneemt, zullen ook heel wat auto’s terug worden opgestart. Met deze vier aanbevelingen maak je jouw auto startensklaar.

 

1. Check de vloeistofpeilen. Het peil van de motorolie en koelvloeistof check je voor je de motor start. “Als de peilen in orde zijn, start je de motor en laat je hem een paar minuten draaien voor je vertrekt. Op die manier kunnen de vloeistoffen zich over heel de motor verdelen en alle onderdelen smeren”, beveelt Josep Almasqué aan, hoofd van de SEAT-autoperserij. Check ook zeker of er onder de motor geen vloeistoffen op grond zijn gedrupt.

 

2. Check de bandendruk. Bij een auto die lang stilstaat, neemt de bandenspanning af. Dat is het logische gevolg van de permeabiliteit, het fenomeen dat maakt dat banden iedere dag wat bandendruk verliezen, zeker in de zomer. Indien het voertuig stilstaat en de banden te veel druk verliezen, zou het gewicht van de auto de velg kunnen beschadigen tijdens het rijden. “Voor je gaat rijken, controleer je de bandenspanning en breng je de banden op de ideale bandendruk”, zeg Josep.

 

3. Dubbelcheck. Van een voertuig dat lang stilstaat, controleer je best alle elementen die je gebruikt tijdens het rijden zoals de lichten, de richtingaanwijzers, de ruitenheffers, de ruitenwissers en alle elektronische systemen. Heel wat informatie kan worden opgeroepen via het infotainmentsysteem van de auto. “Indien iets niet naar behoren werkt, zal er in het dashboard een verklikker oplichten om aan te geven dat er iets moet worden gecontroleerd”, verduidelijkt Josep. Controleer ook de staat van de remmen. Daarvoor hou je het rempedaal een aantal seconden ingetrapt en check je of het pedaal in die positie blijft staan van zodra je het pedaal los laat. Luister tot slot ook aandachtig of er geen ongebruikelijke geluiden te horen zijn wanneer je de motor start.

 

4. Wat kan je disinfecteren? Bij het reinigen van je auto, poets je best vooral de zones waarmee je het vaakst in aanraking komt, zowel aan de binnen- als de buitenzijde:

De basis. De deurgrepen binnen en buiten, het stuurwiel, de versnellingspook, het touchscreen, de bedieningshendels, de stoelverstelling en de ruitenheffers.

Dashboard. Dit is een van de belangrijkste plaatsen, want mensen hoesten of niezen vaak in de richting van het dashboard.

Vloermatten. Via de schoenzolen verzamelen vloermatten heel wat vuil zodat een grondige reiniging zeker geen overbodige luxe is.

Ventilatie. Als je een goede luchtkwaliteit nastreeft in je auto, houd dan zeker de ventilatiemonden vrij. Je kan ze ontstoffen met een borstel of stofzuiger en nadien desinfecteren.

Koetswerk. Onbewust raken we heel wat meer delen van de auto aan dan enkel de deurgrepen. We leunen tegen de ramen, openen of sluiten de deuren via de frames. Het is daarom belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste reinigingsproducten: zachte zeep en water, speciale autoreinigingsproducten en alleen als het echt niet anders kan, reinigingsvloeistoffen met een alcoholpercentage van 70%.

 

 

 

Contacteer ons
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

SEAT

SEAT is de enige constructeur die in Spanje wagens ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en commercialiseert. De multinational, die deel uitmaakt van de Volkswagen-groep, heeft zijn hoofdzetel in Martorell (Barcelona) en exporteert 80% van zijn wagens naar 80 verschillende landen op de 5 continenten. In 2019 verkocht SEAT 574.100 auto’s, het hoogste aantal in de geschiedenis van het merk.

De SEAT-groep stelt meer dan 15.000 personen te werk en beschikt over drie productiecentra: Barcelona, El Prat de Llobregat en Martorell, waar onder andere de bijzonder succesvolle Ibiza, Arona en Leon worden gebouwd. Verder bouwt SEAT de Ateca in Tsjechië, de Tarraco in Duitsland, de Alhambra in Portugal en de Mii electric, SEAT's eerste volledig elektrische auto, in Slovakije.

De multinational beschikt over een Technical Centre dat fungeert als een kennishub en meer dan 1.000 ingenieurs telt die focussen op de vernieuwende ontwikkelingen voor Spanje's grootste investeerder in R&D. SEAT pakt binnen zijn gamma uit met de nieuwe connectiviteitstechnologie en zet momenteel volop in op de wereldwijde digitalisering van het bedrijf om zo de mobiliteit van morgen te promoten.

D'Ieteren Automotive NV/SA

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.
  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.
  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy