Gevallen bladeren, regen en mist: 10 tips om de uitdaging van rijden in de herfst aan te gaan

Gevallen bladeren, regen en mist: 10 tips om de uitdaging van rijden in de herfst aan te gaan

 • De herfst is het meest uitdagende seizoen voor bestuurders omdat weersomstandigheden het rijden erg kunnen beïnvloeden
 • Ruitenwisserbladen in slechte staat kunnen de zichtbaarheid tussen 20% en 30% verminderen
 • Bladeren op de weg verminderen de grip van de banden, gelijkaardig aan rijden op sneeuw
 • Automatisch remmen, rijstrook- of grootlichtassistent zijn geweldige rijhulpsystemen in dit seizoen

De herfst is het seizoen van de kleuren. De gele, oranje en bruine kleurschakeringen van het landschap zorgen voor verlokkelijke weekenduitstapjes. Aan de andere kant is dit voor bestuurders ook het meest uitdagende seizoen. Zij hebben immers te kampen met bladeren die op de weg zijn gevallen, koud weer, regen en langere donkere periodes. Al die omstandigheden vragen dat je je wagen in dit seizoen laat controleren en dat je je rijstijl aanpast.

 1. Voorzorgsmaatregelen tot op de millimeter. De ondergrond wordt koud en nat in de herfst. Het is dus van cruciaal belang om de banden te controleren. De profieldiepte en spanning hebben een grote impact op de grip en het vermogen om te remmen. Experts raden een profieldiepte van meer dan 2 mm aan en nooit minder dan 1,6 mm omdat er volledig tractieverlies kan zijn op een nat oppervlak aan 90 km/u. Controleer één keer per maand of de bandenspanning in orde is.
 2. Gevallen bladeren zijn net zo glibberig als sneeuw. Ze zijn mooi om naar te kijken, maar bladeren op de weg maken het oppervlak, vooral als het regent, net zo glad als een besneeuwd wegdek. Om die reden is het aangeraden om zeer voorzichtig te zijn op plekken waar bladeren het wegdek bedekken. Vermijd hard remmen of plotse stuurbewegingen. Als de banden grip verliezen, probeer dan niet het sturen te forceren, totdat je opnieuw controle hebt.
 3. Snelheidsregel bij mist. Als het mistig is en je bijvoorbeeld slechts 50 m vóór je kan zien, is dat de veiligheidsafstand die je moet behouden ten opzichte van het voertuig voor je en waarbij je niet sneller mag rijden dan 50 km/u. Front Assist, dat automatisch remt, is heel handig want het bewaart de afstand van je wagen tot de voorligger en begint automatisch te remmen wanneer dat nodig is.
 4. Vermijd verblinden. Een andere tip is om je zichtbaarheid te verhogen met de mistlichten. Gebruik nooit je grootlichten omdat ze een effect creëren op een nevelige voorruit dat je verhindert de contouren van voorliggers te zien.
 5. Goede zichtbaarheid in de regen. Experts stellen dat rijden met ruitenwissers die in slechte staat zijn, de zichtbaarheid vermindert met 20% tot 30%. Ze moeten jaarlijks worden vervangen, zeker in de herfst aangezien het in dit seizoen normaal het vaakst regent. Rijden met schone ruiten vermindert het risico dat ze beslaan. Dit kan ook worden voorkomen door de ventilatiemonden op de voorruit te richten. Lane Assist is ook handig als de zichtbaarheid beperkt is. Het waarschuwt je als je van je koers afwijkt en het maakt bovendien kleine stuurcorrecties.
 6. Dubbel inzetten op veiligheid. Het hoeft niet eens te regenen om het wegdek glibberig te maken. Vochtigheid en lage temperaturen kunnen ook een kwalijke rol spelen. Wees extra voorzichtig bij het rijden op stukken die in de schaduw liggen, vooral als er bochten zijn. In vergelijking met droge wegen moet je twee keer de veiligheidsafstand nemen op natte wegen. Daarenboven raden we ook aan om de rem zo nu en dan in te drukken om vochtige remmen te drogen en doeltreffendheid ervan te controleren.
 7. Niet remmen bij aquaplaning. Hevige regenbuien komen vaak voor in de herfst en zo kan je te maken krijgen met aquaplaning. Als dat zo is, oefen dan geen druk uit op de remmen totdat de wielen opnieuw contact maken met het wegdek. Vanaf dan kan je het sturen corrigeren met zachte bewegingen van het stuurwiel.
 8. De wielen in bedwang als het waait. Een sterke wind kan je ook parten spelen als je op de snelweg rijdt. Verminder je snelheid en houd je stuur stevig vast bij het inhalen van vrachtwagens omdat het 'schermeffect' het sturen van je wagen kan destabiliseren.  
 9. Geen enkele reden om je grootlichten niet te gebruiken. Met de komst van de zomertijd worden de dagen korter en rijden er meer mensen in het donker. De juiste lichten zijn belangrijk. 30% van alle ongevallen in Europa gebeurt immers in het donker. Grootlichten wordt aanbevolen op snelwegen met beperkte zichtbaarheid zolang er geen mist is. Om tegenliggers niet te verblinden is High Beam Assist handig. Het systeem detecteert de aanwezigheid van voertuigen in beide richtingen en schakelt automatisch terug naar de dimlichten.
 10. Geen beestachtige verrassingen. De herfst is de paartijd voor veel dieren die in groep rondtrekken en actiever zijn. Het is heel belangrijk om te vertragen op wegen met verkeersborden die waarschuwen voor dieren in de streek.
SE21-32N - Autumn Driving (3p).pdf 563 KB SE21-32N - Autumn Driving.docx 83 KB
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren Automotive n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen