De SEAT 1400: eerste SEAT viert zijn 65ste verjaardag

De SEAT 1400: eerste SEAT viert zijn 65ste verjaardag

De auto die SEAT op de kaart zette, viert dit jaar zijn 65ste verjaardag. Met de 1400, een luxueuze en elegante berline, begon het verhaal van het merk. Tevens vormde hij ook de basis voor het verdere succes van SEAT.

De eerste SEAT 1400, met nummerplaat B-87.223, rolde van de productielijn in de Barcelonese Zona Franca op 13 november 1953, exact drie jaar na de oprichting van het merk. Tijdens het eerste jaar lag het productiecijfer op slechts vijf voertuigen per dag, maar dat aantal zou al snel de hoogte in gaan. De kostprijs van de auto bedroeg destijds 117.000 pesetas (ongeveer € 705).

De 1400 was geconcipieerd als basisvoertuig waarop de nieuwe modellen en de business van SEAT zouden gebouwd worden. Hij was een indrukwekkende vierdeurs met de motor vooraan, een berline met achterwielaandrijving, bestemd als gezinsauto, als voertuig voor de overheid of taxivoertuig om veel mensen in te vervoeren.

 

Prestaties die een indruk nalaten

Aan deze eerste voertuigen werkten initieel 925 werknemers in de SEAT-fabriek in Barcelona. De technische specificaties van de 1400 waren kenmerkend voor de toenmalige periode: overlangs vooraan gemonteerde benzinemotor die zijn kracht naar de starre achteras overbrengt via een geïntegreerd sperdifferentieel.

De motor was een viercilinder met een inhoud van 1.395 cc gekoppeld aan een manuele vierversnellingsbak met een maximumvermogen van 44 pk en een topsnelheid van 125 km/u.

Het onderstel bevatte schroefveren die een elastisch effect veroorzaakten op de achterophanging, en overlangse halve cantilever-veren die dienst deden als drukarmen en de rolneiging onderdrukten. Een Panhard-stang verzekerde de laterale positionering van de as. De opstelling was ultramodern voor die tijd.

Voor het koetswerk werd inspiratie gevonden bij het design van de toenmalige Amerikaanse voertuigen: een afgeronde achterkant, verzacht door kegelvormige achterlichten. Ook een gebogen voorruit uit één stuk en een verwarmingssysteem introduceerde de 1400.

Naast deze aantrekkelijke features bood de SEAT 1400 ruim voldoende vermogen. Dankzij zijn verbruik van 10,5 liter/100 km en een tankinhoud van 48 liter had hij een aanmerkelijk rijbereik. Hij kon bovendien vlotjes aan 100 km/u cruisen.

 

Gebouwd voor het succes

Aan het einde van de eerste productieperiode in 1954 waren er van de SEAT 1400 1.345 eenheden gemaakt. Dit was nog maar het begin van de levenscyclus van de wagen. De 1400-familie werd in 1954 uitgebreid met de 1400 A, in 1956 met de 1400 B en in 1960 met de 1400 C, samen met een aantal speciale versies.

Elke nieuwe versie bracht ook verbeteringen met zich mee op het vlak van prestaties en design en zorgde zo voor een versterking van de marktpositie en groei van SEAT als merk.

Hoewel de oorspronkelijke productiecijfers laag waren, stuwde de 1400 SEAT’s groei naar ongekende hoogten. Tegen het einde van 1954 werden er 959 eenheden afgeleverd. Een jaar later piekte de productie in de richting van de 3.000, die uit bijna uitsluitend nationaal vervaardigde onderdelen bestond. In 1956 liepen er 7.000 voertuigen van de band, een jaar later werd de kaap van 10.000 gerond. Aan het eind van zijn leven telde de 1400 98.978 verkochte eenheden en daarmee zag hij zijn plaats in de automobielgeschiedenis verzekerd.

 

Technische specificaties SEAT 1400 :

Motor

 

Aantal cilinders/kleppen

Vier/acht

Boring en slag

82mm x 66mm

Cilinderinhoud

1.395 cc

Carburator

Solex- of Weber-downdraft met manuele choke

Koeling

Watergekoeld, ventilator met riemaandrijving Waterpomp

Transmissie

Vier manuele versnellingen en achteruit

Onderstel

Vooraan: onafhankelijk, vervormbaar trapezium met veren en telescopische schokdempers

Achterkant: starre as met veren, telescopische hydraulische schokdempers en overlangse bladveren

Banden

5,90 x 14

Remmen

Trommelremmen voor en achter

2.7.0.0

Contacteer ons
Dries De Weert D'Ieteren NV
Dries De Weert D'Ieteren NV
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen