Cobots geven SEAT-auto’s hun naam

  • De fabriek in Martorell maakt op de assemblagelijn gebruik van twee zogeheten cobots of co-robots die instaan voor de belettering van de Ibiza en Arona
  • Dit type robots voeren hun taken uit in een gemeenschappelijke werkomgeving met de arbeiders
  • Ze zijn uitgerust met een artificieel zicht om de letters correct te plaatsen, de juiste hoeveelheid druk te genereren en zich aan te passen aan de snelheid van de assemblagelijn

In haar streven om zich blijvend te ontwikkelen als een intelligente, digitale en geconnecteerde fabriek en een referentie te zijn voor Industry 4.0 heeft de SEAT-fabriek van Martorell twee unieke co-robots in dienst genomen. Ze staan aan het begin van de assemblagelijn en bevestigen de namen op de achterkleppen van de SEAT Ibiza en Arona terwijl deze over de assemblagelijn schuiven; zonder vertraging van het productieproces en in een gemeenschappelijke werkomgeving met de arbeiders.

De twee ‘collaborative’ robots, eentje aan weerszijden van de productielijn, brengen ieder hun type belettering aan: links wordt de naam Ibiza of Arona bevestigd in functie van het model en rechts het FR-logo voor de overeenkomstige modellen. Beide robots zijn uitgerust met een mechanische hand die met zuignappen de correcte letters kiest, de beschermende folie verwijdert, met de juiste hoeveelheid druk de benamingen aanbrengt, de beschermende folie aan de voorzijde weghaalt en het afval opbergt in een recyclagebak.

De cobots zijn bovendien uitgerust met een artificieel zicht dat in verschillende fasen van het proces wordt gebruikt om via finale aanpassingen te komen tot een uniform resultaat. Dat gebeurt bovendien allemaal terwijl de voertuigen over de assemblagelijn bewegen, zonder dat de band ooit hoeft worden stilgelegd. Deze installatie is zelfs voorzien van een encoder en controlesystemen waarmee het zich kan aanpassen aan de snelheid van de montagelijn en zonder fysieke scheiding tussen de robots en de assemblage-arbeiders.

Met deze twee cobots komt het totaal aantal ‘collaborative robots’ op de assemblagelijn van Martorell op 20, waarbij ze vooral ergonomisch moeilijke punten in de assemblage ondersteunen. Zo werd recent nog een cobot geïnstalleerd voor het afstellen van de zijlijsten van de SEAT Arona. Technologische innovaties over de volledige productiecyclus gecombineerd met een efficiënter databeheer stellen de fabriek in staat om dagelijks 2.400 voertuigen te bouwen of ongeveer één auto om de 30 seconden.

Contacteer ons
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

SEAT

SEAT is de enige constructeur die in Spanje wagens ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en commercialiseert. De multinational, die deel uitmaakt van de Volkswagen-groep, heeft zijn hoofdzetel in Martorell (Barcelona) en exporteert 80% van zijn wagens naar 80 verschillende landen op de 5 continenten. In 2019 verkocht SEAT 574.100 auto’s, het hoogste aantal in de geschiedenis van het merk.

De SEAT-groep stelt meer dan 15.000 personen te werk en beschikt over drie productiecentra: Barcelona, El Prat de Llobregat en Martorell, waar onder andere de bijzonder succesvolle Ibiza, Arona en Leon worden gebouwd. Verder bouwt SEAT de Ateca in Tsjechië, de Tarraco in Duitsland, de Alhambra in Portugal en de Mii electric, SEAT's eerste volledig elektrische auto, in Slovakije.

De multinational beschikt over een Technical Centre dat fungeert als een kennishub en meer dan 1.000 ingenieurs telt die focussen op de vernieuwende ontwikkelingen voor Spanje's grootste investeerder in R&D. SEAT pakt binnen zijn gamma uit met de nieuwe connectiviteitstechnologie en zet momenteel volop in op de wereldwijde digitalisering van het bedrijf om zo de mobiliteit van morgen te promoten.

D'Ieteren Automotive NV/SA

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.
  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.
  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy