Vier generaties hun tijd vooruit

Vier generaties hun tijd vooruit

  • De 4 generaties van de SEAT Leon vertellen een verhaal van innovatie dat zich uitstrekt over meer dan 20 jaar
  • Gecreëerd in Barcelona en stuk voor stuk referenties op het vlak van design, technologie en kwaliteit
  • Met meer dan twee miljoen verkochte exemplaren voor de eerste drie generaties is de SEAT Leon een steunpilaar van het merk
  • De nieuwe Leon neemt nu de rol van technologisch meest geavanceerde model van SEAT over

Elk van de vier generaties van de SEAT Leon was zijn tijd vooruit, met behoud van hetzelfde DNA gedurende zijn meer dan 20-jarige geschiedenis. Ontworpen, ontwikkeld en gecreëerd in Barcelona delen ze allemaal dezelfde natuur die van de Leon een steunpilaar van het merk heeft gemaakt. Met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren tot nu toe blijft de legende groeien. "Dit is het model dat SEAT op de automotive wereldkaart heeft gezet, dankzij zijn design, technologie en kwaliteit", zegt Isidre López, die verantwoordelijk is voor de Historic Car-collectie van SEAT.

1e generatie (1999). Indrukwekkend debuut. De eerste Leon, ontworpen door Giorgetto Giugiaro, betekende de intrede van SEAT in het segment van de compacte auto’s. "De eerste Leon was een trendsetter met een karaktervol design", zegt Isidre. "Het was een geweldige stap voorwaarts op het gebied van technologie en kwaliteit", verzekert José Miguel Royo, projectmanager van Chassis Development bij SEAT. Het was een pionier op vele gebieden: de eerste auto van het merk die in twee fabrieken tegelijk werd gebouwd (Brussel en Martorell), verkrijgbaar met vierwielaandrijving en een zesversnellingsbak, en met 180 pk was hij ook de eerste SEAT die de 150 pk overtrof. "Het was een superieur model ten opzichte van wat we tot dan toe hadden, vanwege zijn volledig verzinkte koetswerk om hem te beschermen tegen corrosie en om zijn look te verbeteren, en ook vanwege extra's zoals de automatische opening van de brandstofpoort, wat in die tijd een zeer geavanceerd element was", voegt Michael Geue, hoofd van Structural Development & Anticorrosion bij SEAT, toe.

2e generatie (2005). Innovatief, sportief design. Walter de Silva gaf de tweede generatie haar baanbrekende design. "Hij zorgde voor een revolutie in een traditioneel klassiek segment, met de iconische zijblisters in zijn koetswerk en de verzonken handgrepen van zijn achterdeuren, waardoor hij oogde als een 3-deursmodel", zegt José Miguel. In de autosport won de tweede generatie in 2008 en 2009 vier constructeurs- en rijderstitels in het wereldkampioenschap voor toerwagens (WTCC). "Dat was een grootse prestatie, vooral voor een compacte auto, want het ontbreken van een aparte koffer geeft je een enorm aerodynamisch nadeel", legt Isidre uit.

3e generatie (2012). Stijl en kwaliteit. De derde generatie, die werd gepresenteerd met Alejandro Mesonero-Romanos als designhoofd, had een meer verfijnde uitstraling. "Het design is 100% SEAT. Elke automobilist kan een Leon van de derde generatie onmiddellijk herkennen in de achteruitkijkspiegel", aldus Isidre. En dat is mede te danken aan de LED-dagrijlichten. Het was zelfs de eerste compacte auto met full LED-technologie. De derde generatie had een hoger uitvoeringsgamma dan haar voorgangers om een meer veeleisend publiek tevreden te stellen. "We hebben er veel hoogwaardige functies in verwerkt, van de materialen tot het geluid bij het openen en sluiten van de deuren, met bijzondere aandacht voor het interieur", zegt José Miguel. "Iedereen had het over de Leon. We begonnen veel vergelijkende tests te winnen en dat maakte ons bijzonder trots", herinnert Michael zich. Bovendien was het de eerste Leon die 5-deurs, 3-deurs SC- en gezinsgerichte Break-varianten aanbood.

4e generatie (2020). De technologisch meest geavanceerde SEAT. Als er één ding is dat de nieuwe Leon kenmerkt, dan is het wel dat dit model een ongekende technologische sprong voorwaarts betekent: het is niet alleen het eerste volledig geconnecteerde voertuig van het merk, maar het is ook innovatief op het gebied van veiligheid en verlichting. En dat alles met een design van Mesonero-Romanos dat hem een verbeterde look en meer karakter geeft, met behoud van zijn sportieve natuur. José Miguel Royo legt de nadruk op zijn interieur: "Het is veruit het meest begerenswaardige voor de meest veeleisende gebruiker." "Het is gewoonweg spectaculair en overtreft wat voor mij een van de beste auto's in de geschiedenis van SEAT is: de derde generatie Leon", geeft Isidre toe. Bovendien is het de eerste auto van het merk met vijf verschillende aandrijfsystemen (benzine, diesel, cng, microhybride en plug-inhybride), waarmee hij het breedste scala aan mogelijkheden biedt om aan de verwachtingen en behoeften van elke bestuurder te voldoen. "Het wordt een belangrijke gangmaker", besluit Michael Geue.

SE20-63N - 4 generations (2p).pdf 611 KB SE20-63N - 4 generations.docx 48 KB
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren Automotive n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen