SEAT zet internationaal offensief kracht bij met uitbreiding strategische activiteiten in Algerije

Maandag 22 januari 2018 — SEAT-voorzitter Luca de Meo, SEAT-vicevoorzitter voor aankoop Klaus Ziegler en Mourad Oulmi, de CEO van SOVAC en SOVAC Production (SEAT-invoerder en assemblagepartner voor de Volkswagen-groep in Algerije), hebben een gesprek gehad met de Algerijnse premier Ahmed Ouyahia en de Minister bevoegd voor industrie, Youcef Yousfi. Daarin kwamen de toekomst van de automobielindustrie in Algerije aan bod en de langetermijnsamenwerking tussen het land en de Volkswagen-groep. Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de inhuldiging door de Volkswagen-groep van een multimerkenassemblagefabriek in Relizane in juli 2017. De meeting werd eveneens bijgewoond door Begoña Cristeto, de secretaris-generaal voor industrie in de Spaanse regering.

Het bezoek van Luca de Meo aan Algerije kadert in de internationale uitbreidingsstrategie van SEAT. Het merk heeft immers ambitieuze groeiplannen voor de komende jaren en daarin spelen zowel Noord-Afrika als Latijns-Amerika een sleutelrol. Gezien zijn groot potentieel staat Algerije centraal in de Noord-Afrikaanse groeiplannen van het Spaanse merk. SEAT werd namelijk aangeduid om de plannen van de Volkswagen-groep in het land te vertegenwoordigen. Ook voor SEAT zelf is dit project van groot belang. Het is immers de eerste keer dat het merk auto’s buiten Europa assembleert: een bijzonder belangrijke mijlpaal voor de Spaanse autobouwer. Alle voertuigen die in Relizane geassembleerd worden, zijn voor de Algerijnse markt bedoeld.

Tegelijkertijd wil SEAT in Algerije de CNG-technologie (gecomprimeerd aardgas) promoten. Net zoals het dat in Europa al doet. CNG vormt immers een duurzaam alternatief voor traditionele verbrandingsmotoren en elektrische aandrijving. CNG stoot 85% minder stikstofoxide uit dan diesel en 25% minder CO2 dan benzine. Bovendien is er bijna geen uitstoot van zwevende partikeldeeltjes. Binnen dit kader had Luca de Meo tijdens zijn bezoek aan Algerije ook een gesprek met Abdelmoumen Ould Kaddourla, de CEO van Sonatrach, de grootste Algerijnse gasleverancier.

Na zijn ontmoeting met de Algerijnse premier benadrukte de voorzitter van SEAT dat “Noord-Afrika een natuurlijke groeimarkt is voor SEAT dat zelf volop internationaal aan het uitbreiden is.” De inhuldiging van de Relizane-fabriek in juli 2017 was een historische mijlpaal voor ons. Het is immers voor het eerst dat wij buiten de Europese grenzen auto’s assembleren.” Hier in Algerije bouwen wij auto’s voor en door de Algerijnse bevolking. Momenteel wordt de vijfde generatie Ibiza hier geïntroduceerd en we verwachten over de komende maanden ook de assemblage van andere modellen op te starten om op die manier te kunnen beantwoorden aan de lokale marktvraag.”

Mourad Oulmi, CEO van SOVAC en SOVAC Production verklaarde dat “de opstart van SOVAC Production in juli 2017 dankzij het partnership met de Volkswagen-groep, een nieuw tijdperk inluidt voor de automobielindustrie in Algerije.” “Voor 2018 staan er niet alleen heel wat modellen op de planning, we zullen ook de tweede fase van SOVAC Production opstarten. Daarmee zal de integratie en ontwikkeling van automotive toeleveranciers concreet vorm krijgen. Wij zullen OEM’s aanmoedigen om naar Algerije te verhuizen en wisselstukken produceren voor zowel de plaatselijke markt als voor exportlanden. Ik wil ook graag van de gelegenheid gebruikmaken om de voorzitter van SEAT, Luca de Meo, te bedanken voor zijn begeleiding bij het opstarten van het Relizane-project. Vooral in training en logistiek konden we op zijn enorm engagement rekenen.”

 

Relizane-fabriek sluit 2017 af met veelbelovende resultaten

SEAT neemt duidelijk de leiding in het Algerijnse productieproject van de Volkswagen-groep. Niet alleen voor wat betreft de coördinatie, maar ook qua productievolume, want de Ibiza is goed voor bijna 50% van het totale jaarvolume voor 2017. Naast de Ibiza worden nog drie andere modellen uit de Volkswagen-groep in Relizane geassembleerd. Over de tweede jaarhelft van 2017 werden hier 17.000 auto’s geassembleerd, waarvan 8.121 SEAT Ibiza’s. Vanaf dit jaar zal Algerije dan ook consequent bijdragen tot de commerciële resultaten van het Spaanse merk. In 2017 leverde SEAT wereldwijd 468.400 voertuigen af: 14,6% meer dan in 2016.

Recent nog overhandigde SEAT-voorzitter Luca de Meo de sleutels van de allereerste lokaal gebouwde Ibiza van de vijfde generatie aan een Algerijnse klant. Verder kijkt SEAT ernaar uit om naast de Ibiza de komende maanden ook de Leon en de Arona van de band te laten rollen in de Relizane-fabriek.

Om nieuwe modellen in Algerije te kunnen ontwikkelen en assembleren wil SEAT bijdragen tot de uitbouw van een netwerk met automotive toeleveranciers in het land. Om die reden zal er op korte termijn samen met SOVAC in de Relizane-fabriek een evenement worden georganiseerd met de toeleveranciers.

Momenteel zijn er meer dan 550 werknemers actief in de fabriek in Relizane. Op de lange termijn zullen er tot 1.800 jobs worden gecreëerd. Naar schatting zullen daar nog eens 3.500 jobs bijkomen bij toeleveranciers en logistieke dienstverleners. SEAT grijpt de gelegenheid graag aan en wil in de regio voet aan de grond krijgen, in de eerste plaats met een overdracht van knowhow. Om te beantwoorden aan de kwaliteitseisen die de Volkswagen-groep overal stelt, werden de Algerijnse werknemers in de afdelingen productie, logistiek en kwaliteitscontrole ter plaatse opgeleid door de experts van de verschillende merken binnen de groep. Daarnaast genoten de Algerijnse managers op de productiesites van de merken een trainingsprogramma dat verschillende maanden in beslag nam. Dit train-the-trainerprogramma verschaft supervisors en managers de praktische vaardigheden die zij nodig hebben om standaardprocedures aan hun werknemers te kunnen uitleggen en om ze op te leiden in het toepassen van deze procedures.

INGLES SEAT accelerates its international offensive in Algeria WEB 1

Dries De Weert D'Ieteren NV