SEAT voert zelfrijdende robots in en bespaart 1,5 ton CO2 per jaar

SEAT voert zelfrijdende robots in en bespaart 1,5 ton CO2 per jaar

  • Het wordt het eerste bedrijf in Europa dat AGV’s zonder magnetische geleiding invoert buiten de werkplaatsen, met 4G-connectie, inductief laden en een konvooi van 25 meter
  • Elk konvooi kan 10 ton dragen en samen leggen ze 240 kilometer per dag af
  • AGV’s maken efficiëntere onderdelenlevering mogelijk, omdat ze de CO2-uitstoot met 1,5 ton verminderen door de truckverplaatsingen tussen ateliers te elimineren

De SEAT-site in Martorell boekt vooruitgang in zijn doel om een meer duurzame, gedigitaliseerde en slimme fabriek te worden. SEAT is de eerste industriële fabrikant in Europa die in openlucht automatisch geleide voertuigen inzet met SLAM-navigatie (simultaneous localisation and mapping of simultane lokalisatie en inkaartbrenging), 4G-connectie en inductief laden van de batterij. Op dit moment rijden er acht AGV’s rond buiten de productiehallen van de fabriek van Martorell, om het onderdelentransport te automatiseren. De nieuwe voertuigen vergezellen de 200 AGV’s die onderdelen leveren in de assemblagehallen van de fabrieken van Martorell en Barcelona.

Elk outdoor AGV vormt samen met zijn aanhangers een konvooi van 25 meter met een maximaal laadvermogen van 10 ton, en legt trajecten af met een lengte van 3,5 kilometer. Dankzij SLAM-navigatie worden de voertuigen niet geleid door magneettape of draden, waardoor de onderhoudskosten lager liggen, ze zich flexibeler aan nieuwe routes aanpassen en hun installatie geen bouwwerkzaamheden vergt. Samen leggen de acht AGV’s 240 kilometer per dag af. Vandaag zijn er twee routes in gebruik tussen de perserij en het metaalatelier, waar zijkanten van voertuigen en mobiele elementen zoals kofferkleppen en deuren worden afgeleverd. Daardoor hoeven tussen deze afdelingen geen vrachtwagens meer te rijden.

De vloot van outdoor AGV’s maakt een reductie van 1,5 ton CO2 per jaar mogelijk. Tot op heden werden deze leveringen namelijk uitgevoerd met een truck en een trekker. Het gebruik van deze AGV’s maakt leveringen efficiënter en goedkoper, en vermindert enerzijds voorraadopstapeling op zowel het vertrekpunt als de bestemming en anderzijds het voertuigverkeer in de fabriek. Het project kwam tot stand in samenwerking met ASTI Mobile Robotics en Telefónica.

Dr. Christian Vollmer, Vicepresident voor Productie en Logistiek bij SEAT, zei dat “SEAT de voorbije jaren baanbrekende innovaties heeft ingevoerd op het vlak van logistiek. Dit is nog een voorbeeld van onze toewijding om een referentie te worden voor Industry 4.0. De invoering van outdoor AGV’s laat ons toe om de productie en logistieke processen te optimaliseren op een efficiënte, duurzame en geconnecteerde manier”.

Een referentie voor Industry 4.0

Met dit project vergroot SEAT zijn efficiëntie en zet het bedrijf een stap vooruit naar zijn doel om van de fabriek van Martorell een slimmere fabriek te maken, door het internet der dingen toe te passen in industriële omgevingen waar procesautomatisering en digitalisering sleutelelementen zijn. De voorbije jaren heeft SEAT technologische innovaties toegepast in zijn volledige productiecyclus, zoals de AGV’s zelf, die zijn geïntegreerd in de productielijn om onderdelen te vervoeren, drones voor dringende onderdelenleveringen en collaboratieve robots die in combinatie met efficiënter databeheer via kunstmatige intelligentie, big data en blockchain leiden tot efficiëntere, meer flexibele en snellere processen. Al deze 4.0-nieuwigheden werken in harmonie met de 7.900 arbeiders van de fabriek, die vandaag 2.300 auto’s per dag bouwen.

Contacteer ons
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen