SEAT verbetert resultaten met 56% in 2014

SEAT verbetert resultaten met 56% in 2014

 

- Resultaat na belastingen: -66 miljoen euro

- SEAT realiseert omzet van 7,5 miljard euro, beste resultaat ooit

- Ebitda van 300 miljoen euro, operationele cashflow met 46% gestegen

 

SEAT blijft vastberaden evolueren naar een duurzame groei. Dankzij de toegenomen verkoop in 2014 kon de onderneming het jaar afsluiten met een totale omzet van 7,497 miljard euro – een verbetering met 15,8% tegenover 2013 en het beste resultaat ooit in de geschiedenis van het merk. Het resultaat na belastingen bedroeg -66 miljoen euro, een verbetering met 56% tegenover 2013 (-149 miljoen).

"2014 was een belangrijke mijlpaal op onze weg naar een duurzaam rendabele onderneming. Niet alleen realiseerden we een verkoopstijging tegenover vorig jaar en onze beste prestatie sinds 2007, we slaagden er ook in om de focus van onze business te verleggen naar de Leon, een model met een hogere rentabiliteit", benadrukte Jürgen Stackmann, voorzitter van de raad van bestuur van SEAT, bij de voorstelling van de resultaten voor 2014.

De omzetstijging is voornamelijk te danken aan de toename van het verkoopvolume. De groeisterkte van markten zoals Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Centraal-Europa in combinatie met een productmix met een hogere winstmarge bevestigde de positieve tendens voor de onderneming. Vooral de Leon kende een groot succes: in 2014 werden van dit model 154.000 exemplaren geleverd, dat is 49,9% meer dan het jaar voordien. Daarmee wordt de Leon het meest succesvolle model van SEAT en doet hij voor het eerst beter dan de Ibiza. De groei van de Leon-familie leidde in 2014 tot een verbetering van de gemiddelde inkomsten per voertuig, in het bijzonder door het onmiddellijke succes van de Leon ST, SEAT's eerste compacte gezinsbreak, waarvan 47.000 stuks verkocht werden. In de voorbije vijf jaar stegen de inkomsten van de onderneming met 61%.

SEAT bleef vorig jaar investeren in onderzoek en ontwikkeling om de uitbreiding van zijn portfolio mogelijk te maken en verhoogde de uitgaven voor marketing om de merkbekendheid te consolideren. Dat had een negatieve impact op de inkomsten, net als een stijging van de afschrijvingen en de hogere personeelskosten (voornamelijk door de integratie van 'SEAT Componentes'). Het resultaat van SEAT werd eveneens beïnvloed door de prijsconcurrentie in West-Europa. Het operationele resultaat kende een verbetering met 23% tegenover 2013 en bedroeg -167 miljoen euro* eind 2014.

SEAT verhoogde zijn capaciteit om winst te genereren via zijn kernactiviteiten. De onderneming verbeterde haar ebitda (resultaat vóór belastingen, interesten, waardeverminderingen en afschrijvingen) met 36% tot 300 miljoen euro en de cashflow met 46% tot 523 miljoen euro. Holger Kintscher, vicevoorzitter voor financiën en organisatie, benadrukte het feit dat "SEAT zijn vermogen blijft verhogen om investeringen zelf te financieren en de onderneming op financieel vlak te verstevigen. Na 2013 was ook het afgelopen jaar een belangrijke stap voorwaarts met het oog op de toekomst." SEAT investeert enorm in de toekomst: 457 miljoen euro aan investeringen en R&D-uitgaven vorig jaar en meer dan 2,6 miljard euro in de voorbije vijf jaar.

 

Succesformule

De uitstekende verkoopcijfers van SEAT zijn grotendeels te danken aan het succes van de Leon, dat nog toenam door de lancering van nieuwe koetswerkvarianten. De uitbreiding van de modelreeks ligt mee aan de basis van de stijging met 10% van de totale SEAT-verkoop tot 390.500 wagens in 2014. In het kader van die uitstekende resultaten benadrukte SEAT-voorzitter Jürgen Stackmann dat de tijd rijp is om de productformule van de Leon toe te passen op het volledige gamma.

De Ibiza, een icoon, is de tweede productpijler van het merk. Hij vierde in 2014 zijn 30e verjaardag en bereikte de kaap van vijf miljoen verkochte exemplaren. Behalve het succes van de Ibiza en de Leon zorgde ook de vooruitgang van de Audi Q3 voor een verhoging van de productie in Martorell, waar 442.677 wagens van de band rolden, een stijging met 13,5% en het hoogste aantal in twaalf jaar.

 

Nieuwe aanwervingen

De toename in verkoop en productie leidde tot de aanwerving van 800 nieuwe werknemers, waarvan er 350 een vast contract ondertekenden in januari 2015. Zo maakte de autobouwer zijn naam als een van Spanjes grootste industriële werkgevers opnieuw waar. SEAT engageert zich bovendien ook op het vlak van praktische opleiding en jong talent, getuige de 45 studenten uit het duale opleidingssysteem die vorig jaar werden aangenomen na een bacheloropleiding van drie jaar en het behalen van een dubbele, Spaanse en Duitse, graad. In totaal investeerde de onderneming vorig jaar 14 miljoen euro in de opleiding van werknemers.

 

Blik op de toekomst

SEAT wil ook in 2015 blijven groeien. In de eerste twee maanden van dit jaar steeg de wereldwijde verkoop van SEAT met 7,5% tegenover dezelfde periode vorig jaar, voornamelijk door het succes in markten als Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Centraal-Europa en Mexico. Het huidige boekjaar staat in het teken van de voorbereiding op de komst van de eerste SUV van het merk, die op het autosalon van Genève 2016 zal worden voorgesteld. Dit nieuwe model wordt ontworpen en ontwikkeld in het Technical Center van SEAT in Martorell, dat dit jaar zijn 40e verjaardag viert.

 

 

* SEAT stelt zijn individuele jaarrekening op volgens het Spaanse Algemene Boekhoudsysteem, zonder zijn dochterondernemingen mee op te nemen. Volkswagen past de internationale boekhoudkundige normen (IAS/IFRS) toe en consolideert de cijfers van het merk SEAT.

Contacteer ons
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

SEAT

SEAT is de enige constructeur die in Spanje wagens ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en commercialiseert. De multinational, die deel uitmaakt van de Volkswagen-groep, heeft zijn hoofdzetel in Martorell (Barcelona) en exporteert 80% van zijn wagens naar 80 verschillende landen op de 5 continenten. In 2019 verkocht SEAT 574.100 auto’s, het hoogste aantal in de geschiedenis van het merk.

De SEAT-groep stelt meer dan 15.000 personen te werk en beschikt over drie productiecentra: Barcelona, El Prat de Llobregat en Martorell, waar onder andere de bijzonder succesvolle Ibiza, Arona en Leon worden gebouwd. Verder bouwt SEAT de Ateca in Tsjechië, de Tarraco in Duitsland, de Alhambra in Portugal en de Mii electric, SEAT's eerste volledig elektrische auto, in Slovakije.

De multinational beschikt over een Technical Centre dat fungeert als een kennishub en meer dan 1.000 ingenieurs telt die focussen op de vernieuwende ontwikkelingen voor Spanje's grootste investeerder in R&D. SEAT pakt binnen zijn gamma uit met de nieuwe connectiviteitstechnologie en zet momenteel volop in op de wereldwijde digitalisering van het bedrijf om zo de mobiliteit van morgen te promoten.

D'Ieteren NV

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.
  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.
  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy