SEAT toont Leon Cristobal op de Smart City Expo in Barcelona

Dinsdag 14 november 2017 — De Leon Cristobal is de veiligste wagen uit de geschiedenis van het Spaanse merk, en hij zal worden voorgesteld op het Smart City Expo World Congres in Barcelona. Deze conceptwagen is een ‘engelbewaarder’ en wordt uitgerust met zes vooruitstrevende veiligheidssystemen die de voornaamste oorzaken van ongevallen trachten te elimineren. Het gaat dan vooral over afleiding, slaperigheid, snelheid of zelfs rijden onder invloed van alcohol.

Deze nieuwe rijhulpmiddelen passen perfect in het ‘smart city’ concept en zijn duidelijk gericht op de mobiliteit van morgen. Daarom worden ze voorgesteld tijdens de zevende editie van het Smart City Expo World Congres in Barcelona. De systemen sluiten naadloos aan op het stedelijke mobiliteitsplan dat het stadsbestuur van Barcelona eerder heeft uitgewerkt. Het is gericht is op veilige, efficiënte, duurzame en verantwoorde mobiliteit. SEAT-ceo, Luca de Meo,  stelt het als volgt: “Het is de bedoeling om de samenwerking met de stad Barcelona ook in de toekomst te versterken want deze stad moet een referentie worden als ‘smart city’.

De Leon Cristobal wordt uitgerust met de volgende functies:

Drive-lock: dit systeem heeft een geïntegreerd alcoholslot en blokkeert de auto indien nodig.

Drive-coach: met deze assistent kan de bestuurder via stembediening de verschillende veiligheidswaarschuwingen personaliseren.

‘Engelbewaarder’-modus: in deze rijmodus worden de 15 actieve en passieve veiligheidssystemen van het voertuig geactiveerd.

Spiegel met scherm: de klassieke spiegel wordt door een camera achteraan de wagen vervangen. Dit zorgt voor een beter zicht en de dode hoek wordt geëlimineerd.

Black box: deze unit registreert rijgegevens en beelden gedurende de rit en stuurt deze data bij een mogelijk ongeval naar een vooraf geselecteerde smartphone.

Mentor: Via deze app kunnen ouders de snelheid en het traject van hun wagen volgen wanneer hun kinderen er mee op pad zijn.

De SEAT Leon Cristobal - genoemd naar de patroonheilige van de bestuurders - zou het aantal verkeersongevallen met 40% kunnen verminderen indien meer dan de helft van de voertuigen zou zijn uitgerust met de systemen waarover deze Cristobal beschikt.

Voor SEAT is de Smart City Expo in Barcelona meteen een uitgelezen kans om de eerste resultaten voor te stellen van het SEAT Metropolis: Lab Barcelona dat in april de deuren heeft geopend. Het eerste wapenfeit is de ‘About it’-app die een nieuwe mobiliteitsassistent voor de stad wil worden. Naast tal van andere functies, biedt de app zijn of haar gebruiker ook informatie over oplaadpunten voor elektrische auto’s, er is toegang tot het Bicing deelplatform voor fietsen en men krijgt informatie over de zwarte punten, dat zijn de plaatsen waar het meest frequent ongevallen gebeuren in Barcelona.

Er wordt ook aan duurzame mobiliteit gedacht want de medewerkers van Metropolis: Lab Barcelona kunnen binnenkort gebruik maken van een autodeelproject waar de eMii-prototypes worden ingezet.

Dries De Weert D'Ieteren NV