SEAT, Shotl en Moventis testen een on demand shuttledienst

Mobiliteit van de toekomst: eenvoudiger, duurzamer en geconnecteerd

In samenwerking met de start-up Shotl, Moventis en Media Urban SL zet SEAT een shuttledienst op in Can Barata, Sant Cugat del Vallès (Barcelona), een van de eerste Spaanse steden die een maatstaf voor ‘slimme steden’ wordt. Dit gedeelde mobiliteitsinitiatief – dat zich een maand lang in een testfase bevindt – biedt flexibele routes die in real-time op de vraag worden aangepast. Het voertuig van dienst is een SEAT Alhambra, een monovolume met plaats voor 7 passagiers die door de onderneming wordt aangeboden.

Om een efficiëntere stedelijke mobiliteit die sommige bestaande mobiliteitsuitdagingen oplost – zoals het verkeer vlotter laten doorstromen, de milieukwaliteit verbeteren, de efficiëntie van een aantal buslijnen verhogen etc. – te onderzoeken en aan te bieden, zal deze testfase in de tweede helft van juli en de eerste helft van september tussen de Can Barata-wijk en het station van Volpalleres gelanceerd worden en efficiënte alternatieven aanbieden voor een busdienst met een onregelmatige vraag en een laag aantal passagiers.

Met dit project werkt SEAT verder aan zijn strategie om zijn ecologisch mobiliteitsconcept te verbeteren door de inwoners van deze gemeente een SEAT Alhambra te verschaffen voor de on demand shuttledienst. Gebruikers kunnen de service opvragen via de Shotl-app, die hen ook zal informeren over de geschatte wachttijd en de aankomsttijd op hun bestemming. Het systeem bundelt de verzoeken en vereenvoudigt het vervoer van meerdere mensen tegelijkertijd, wat leidt tot een efficiënte en geconnecteerde mobiliteit.

Moventis, het stedelijk vervoersbedrijf in Sant Cugat del Vallès, zal de dienst uitvoeren door bij te dragen tot de personeelszaken en de nodige middelen te verschaffen. Met deze beweging versterkt Moventis zijn engagement op het vlak van innovatie in het brede mobiliteitsconcept.

De eerste wetenschappelijke test van deze innoverende dienst werd begin 2017 door CARNET uitgevoerd, een voertuig- en stedelijk mobiliteitsplatform ontworpen door SEAT, Volkswagen Group Research en de Polytechnische Universiteit van Catalonië (UPC), met als doel om de toekomstige mobiliteitsconcepten en -oplossingen in Barcelona te analyseren. Dit proefproject werd uitgevoerd in samenwerking met RACC en Shotl. Dankzij hen werden de gebruikers, UPC-studenten en RACC-medewerkers samen met andere pendelaars met een vergelijkbare route naar hun bestemming gebracht.

Tijdens de laatste editie van de Smart City Expo World Congress in november 2016, waarin de tot dusver geboekte vooruitgang op het vlak van het Barcelona Smart Shuttle-concept werd gepresenteerd, werd in een simulatie vastgesteld dat met 500 voertuigen die deze vorm van on demand vervoersdiensten aanbieden, elke auto een gemiddelde bezettingsgraad van 4,5 passagiers zou hebben en er zo tijdens de piekuren 2.000 privévoertuigen zouden kunnen worden vervangen. Dit zou tot een reductie van de CO2-uitstoot leiden en de stedelijke mobiliteit in Barcelona enorm vereenvoudigen.

In deze context is de testfase die door SEAT, de start-up Shotl en het transportbedrijf Moventis voor de inwoners van Sant Cugat del Vallès wordt opgestart een stap richting een efficiëntere, duurzamere en meer gedigitaliseerde mobiliteit die het mogelijk zal maken om mobiliteitspatronen te bestuderen en te analyseren om aan innovatieve oplossingen te werken en de positie van de autoconstructeur SEAT als een ‘benchmark’ op het vlak van connectiviteit te versterken.

Contacteer ons
Dries De Weert D'Ieteren NV
Dries De Weert D'Ieteren NV
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

SEAT

SEAT is de enige constructeur die in Spanje wagens ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en commercialiseert. De multinational, die deel uitmaakt van de Volkswagen-groep, heeft zijn hoofdzetel in Martorell (Barcelona) en exporteert 80% van zijn wagens naar 80 verschillende landen op de 5 continenten. In 2019 verkocht SEAT 574.100 auto’s, het hoogste aantal in de geschiedenis van het merk.

De SEAT-groep stelt meer dan 15.000 personen te werk en beschikt over drie productiecentra: Barcelona, El Prat de Llobregat en Martorell, waar onder andere de bijzonder succesvolle Ibiza, Arona en Leon worden gebouwd. Verder bouwt SEAT de Ateca in Tsjechië, de Tarraco in Duitsland, de Alhambra in Portugal en de Mii electric, SEAT's eerste volledig elektrische auto, in Slovakije.

De multinational beschikt over een Technical Centre dat fungeert als een kennishub en meer dan 1.000 ingenieurs telt die focussen op de vernieuwende ontwikkelingen voor Spanje's grootste investeerder in R&D. SEAT pakt binnen zijn gamma uit met de nieuwe connectiviteitstechnologie en zet momenteel volop in op de wereldwijde digitalisering van het bedrijf om zo de mobiliteit van morgen te promoten.

D'Ieteren NV

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.
  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.
  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy