SEAT Metropolis: Lab Barcelona, nieuwe toekomstprojecten

Het SEAT Metropolis: Lab Barcelona is al sinds april vorig jaar operationeel maar werd pas gisteravond officieel ingehuldigd in het kader van het Smart City Expo World Congress 2017 dat momenteel in Barcelona plaatsvindt. Dit digitale expertisecentrum staat volledig onder de hoede van SEAT, maar het is ook onderdeel van het IT-Labs-netwerk van de Volkswagen Groep. Dit digitale kenniscentrum wil data analyseren en intelligente oplossingen vinden voor de mobiliteitsproblemen van morgen. Het SEAT Metropolis: Lab Barcelona wil de autofabrikant ook positioneren als de referentie voor de geconnecteerde auto.

De oprichting van dit laboratorium is het resultaat van een akkoord dat SEAT met de burgemeester van Barcelona sloot om innovatie en duurzame mobiliteit te promoten en nieuw talent aan te trekken. Luca de Meo, SEAT-ceo, was aanwezig bij de officiële opening. “In het labo gebruikt men een combinatie van mobiele technologieën en Big Data om de samenwerking tussen de inwoners, de ‘smart city’ en de verschillende mobiliteitsaanbieders te optimaliseren. We willen de mobiliteit in de steden verbeteren en het leven van de bevolking veiliger, duurzamer en vooral efficiënter maken.”

Het SEAT-labo stelde meteen zijn eerste project voor: de ‘About it’-app waarmee men de mobiliteit in Barcelona wil verbeteren. Het brengt de plaatsen in kaart waar wegenwerken worden uitgevoerd en waar de kans op vertraagd verkeer groot is. Ook de meest ongevalsgevoelige zones van de stad worden aangeduid.

Er werden ook nog twee andere projecten voorgesteld. Het gaat om een carpool-app waarmee men een community wil maken voor trajecten in de stad. Er wordt ook gedacht aan een project met een belbus. Het is de bedoeling om de bestaande buslijnen te optimaliseren door er - onmiddellijk beschikbare - flexibele routes aan toe te voegen op momenten dat die worden gevraagd. In de Duitse stad Wolfsburg loopt momenteel al een vergelijkbaar pilootproject en dit zal in een tweede fase worden aangepast aan de context van Barcelona.

Contacteer ons
Dries De Weert D'Ieteren NV
Dries De Weert D'Ieteren NV
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

SEAT

SEAT is de enige constructeur die in Spanje wagens ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en commercialiseert. De multinational, die deel uitmaakt van de Volkswagen-groep, heeft zijn hoofdzetel in Martorell (Barcelona) en exporteert 80% van zijn wagens naar 80 verschillende landen op de 5 continenten. In 2019 verkocht SEAT 574.100 auto’s, het hoogste aantal in de geschiedenis van het merk.

De SEAT-groep stelt meer dan 15.000 personen te werk en beschikt over drie productiecentra: Barcelona, El Prat de Llobregat en Martorell, waar onder andere de bijzonder succesvolle Ibiza, Arona en Leon worden gebouwd. Verder bouwt SEAT de Ateca in Tsjechië, de Tarraco in Duitsland, de Alhambra in Portugal en de Mii electric, SEAT's eerste volledig elektrische auto, in Slovakije.

De multinational beschikt over een Technical Centre dat fungeert als een kennishub en meer dan 1.000 ingenieurs telt die focussen op de vernieuwende ontwikkelingen voor Spanje's grootste investeerder in R&D. SEAT pakt binnen zijn gamma uit met de nieuwe connectiviteitstechnologie en zet momenteel volop in op de wereldwijde digitalisering van het bedrijf om zo de mobiliteit van morgen te promoten.

D'Ieteren Automotive NV/SA

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.
  • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.
  • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy