SEAT Metropolis: Lab Barcelona, nieuwe toekomstprojecten

Woensdag 15 november 2017 — Het SEAT Metropolis: Lab Barcelona is al sinds april vorig jaar operationeel maar werd pas gisteravond officieel ingehuldigd in het kader van het Smart City Expo World Congress 2017 dat momenteel in Barcelona plaatsvindt. Dit digitale expertisecentrum staat volledig onder de hoede van SEAT, maar het is ook onderdeel van het IT-Labs-netwerk van de Volkswagen Groep. Dit digitale kenniscentrum wil data analyseren en intelligente oplossingen vinden voor de mobiliteitsproblemen van morgen. Het SEAT Metropolis: Lab Barcelona wil de autofabrikant ook positioneren als de referentie voor de geconnecteerde auto.

De oprichting van dit laboratorium is het resultaat van een akkoord dat SEAT met de burgemeester van Barcelona sloot om innovatie en duurzame mobiliteit te promoten en nieuw talent aan te trekken. Luca de Meo, SEAT-ceo, was aanwezig bij de officiële opening. “In het labo gebruikt men een combinatie van mobiele technologieën en Big Data om de samenwerking tussen de inwoners, de ‘smart city’ en de verschillende mobiliteitsaanbieders te optimaliseren. We willen de mobiliteit in de steden verbeteren en het leven van de bevolking veiliger, duurzamer en vooral efficiënter maken.”

Het SEAT-labo stelde meteen zijn eerste project voor: de ‘About it’-app waarmee men de mobiliteit in Barcelona wil verbeteren. Het brengt de plaatsen in kaart waar wegenwerken worden uitgevoerd en waar de kans op vertraagd verkeer groot is. Ook de meest ongevalsgevoelige zones van de stad worden aangeduid.

Er werden ook nog twee andere projecten voorgesteld. Het gaat om een carpool-app waarmee men een community wil maken voor trajecten in de stad. Er wordt ook gedacht aan een project met een belbus. Het is de bedoeling om de bestaande buslijnen te optimaliseren door er - onmiddellijk beschikbare - flexibele routes aan toe te voegen op momenten dat die worden gevraagd. In de Duitse stad Wolfsburg loopt momenteel al een vergelijkbaar pilootproject en dit zal in een tweede fase worden aangepast aan de context van Barcelona.

Dries De Weert D'Ieteren NV