Op vakantie? Niet zonder mijn hond

Op vakantie? Niet zonder mijn hond

Volgens cijfers van ESDAW (European Society of Dog and Animal Welfare), een niet-gouvernementele en non-profitorganisatie ten dienste van de dieren, worden elk jaar wereldwijd 600 miljoen honden door hun baasjes in de steek gelaten. In landen als het Verenigd Koninkrijk worden ieder jaar naar schatting 200.000 katten en 126.000 honden dakloos achtergelaten. Dit gebeurt vooral in de zomer, wanneer vele huisdiereigenaars op reis vertrekken en daarbij hun verantwoordelijkheid niet opnemen.

Er zijn echter verscheidene praktische oplossingen om huisdieren mee op reis te nemen:

– Geldige documenten: in Spanje hebt u een huidige officiële gezondheidskaart nodig, afgestempeld door een erkend dierenarts. Als u naar een bestemming binnen de Europese Unie reist, dient u ook over een geldig huisdierenpaspoort te beschikken. Het is ook belangrijk om hen te laten microchippen voor het geval ze verdwalen of gewond raken in een ongeval.

– Tips om stress en reisziekte te verminderen: maak vooraleer u op reis vertrekt een afspraak met de dierenarts om de gezondheid van uw hond te laten controleren en onaangename verrassingen te voorkomen. “Uw hond mag minstens twee uur voor vertrek niets eten. Geef hem enkel wat fris water te drinken en anti-misselijkheidsmedicatie om braken en reisziekte te voorkomen”, raadt dierenarts Dr. Armand Tabernero aan. “Om stress te verlichten bestaan er natuurlijke middelen zoals valeriaan of passiebloem, die geen schadelijke bijwerkingen veroorzaken”, voegt hij eraan toe.

– Laat uw hond nooit los in de auto: volgens de verkeersregels moeten dieren steeds vastgemaakt reizen om ervoor te zorgen dat ze de rijvaardigheid van de bestuurder of de stabiliteit van het voertuig niet verstoren. Honden mogen niet los – bijv. op de achterbank – in de auto zitten, aangezien ze bij een ongeval heftig kunnen worden rondgeslingerd, wat zowel voor henzelf als voor de bestuurder dodelijke gevolgen kan hebben.

– Benches, harnassen en scheidingswanden voor ieders veiligheid: kleine honden kunnen reizen in een bench die op de vloer van de achterbank of met een veiligheidsgordel wordt bevestigd. “Grote honden kunnen in de koffer worden ondergebracht, met een stevige scheidingswand die hen van de andere passagiers scheidt”, aldus Miquel Contijoch, verantwoordelijk voor de accessoires bij SEAT. Voor honden van eender welke grootte is er de optie om hen vast te maken met een één- of tweepuntsharnas dat aan een van de veiligheidsgordels is bevestigd.

– Beschermcovers voor achterbank en kofferruimte: honden verliezen over het algemeen veel haar en hebben de neiging om te kwijlen door de reisstress of hitte. “Bescherm uw zetelbekleding en hou ze schoon door beschermcovers over de zetels en de koffervloer te plaatsen”, zegt Contijoch.

– Open de ramen, maar laat uw hond zijn kop er niet uitsteken: het is een goed idee om tijdens de rit regelmatig de ramen te openen om het interieur te verluchten, zelfs indien de airconditioning is ingeschakeld. Voorkom echter dat uw hond zijn kop uitsteekt, aangezien dit oor- of ooginfecties kan veroorzaken.

– Parkeer in de schaduw en laat iedereen even de benen strekken: tijdens alle reizen en vooral in de zomer is het belangrijk om minstens elke twee uur een rustpauze in te lassen zodat alle inzittenden de benen kunnen strekken. Het is een goed idee om de ramen lichtjes open te laten en uw hond nooit in de auto te laten zitten. De pauze is een goed moment om even uit te rusten en uw hond wat water te laten drinken.

– Een beloning bij aankomst: na een lange reis moet uw hond vertrouwd raken met zijn nieuwe omgeving, iets eten, een luchtje scheppen en spelen. Het is een geschikt moment om hem voor zijn goed gedrag te belonen met een van zijn favoriete snoepjes.

Contacteer ons
Dries De Weert D'Ieteren NV
Dries De Weert D'Ieteren NV
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen