Mindfulness aan het stuur

Mindfulness aan het stuur

 • Hoewel de terugkeer naar het werk na de vakantie lastig kan zijn, kan de rit naar het kantoor een gelegenheid zijn om te ontstressen
 • Mindfulness is een zelfbewustzijnsdiscipline die helpt zich beter te voelen en die bijdraagt aan efficiënt en veilig rijden
 • De intensiteit en de toon van de sfeerverlichting van de nieuwe SEAT Leon kan variëren, waardoor het comfort en de veiligheid erop vooruit gaan

Nu mensen naar het werk terugkeren wordt stress een extra levensgezel. Het rondrennen, het terugvallen op de routine… het draagt allemaal bij aan onze gemoedsgesteldheid. Maar de pendelrit naar het werk of terug moet helemaal niet bijdragen aan die angst en is het perfecte moment om de zenuwen bedaren, om de cruise control van de gedachten stil te leggen en om alle inspanningen te concenteren op het rijden. Hoe? Met mindfulness.

Volledige aandacht. “Mindfulness gaat om het aanleren van het brein om zich te richten op één enkel concentratiepunt, waar het dan zijn volledige aandacht op kan richten,” zo verklaart Emmy Smit, psycholoog, ITAE Empresas-mindfulnesstraner en medewerker van het SEAT Healthcare and Rehabilitation Center CARS (“Centrum voor Gezondheidszorg en Revalidatie”). Dat kan gebeuren tijdens het uitvoeren van dagelijkse taken zoals autorijden, zodat die minder mechanisch en meer aangenaam worden. “Op een fysiologisch niveau stimuleert dit zones van het zenuwstelsel die gelinkt zijn aan positieve emoties, doet het de productie van serotonine en endorfine toenemen en wordt de kaart van de hersenactiviteit gewijzigd”, zegt Smit.

Meer efficiëntie en veiligheid. Door mindfulness toe te passen verbetert de concentratie aan het stuur en vermindert zo het risico op ongevallen (30 procent van de dodelijke ongevallen zijn het gevolg van afleiding aan het stuur volgens het Spaanse Verkeersdepartement). Aanvullend daalt de CO2-uitstoot en wordt geld gespaard door een meer efficiënte manier van rijden. Dr Gerhard Lux, die verantwoordelijk is voor de Ontwikkeling van Hybride en Elektrische aandrijving bij SEAT, zegt: “Wie geconcentreerd is, gebruikt hogere versnellingen en anticipeert op vertragingen door zijn snelheid te verlagen”.

De ideale omgeving. Een harmonieuze ruimte zet aan tot kalmte. In het kader daarvan is een goede verlichting vitaal. De nieuwe SEAT Leon ontwikkelt een harmonieuze ruimte dankzij het rondom doorlopende sfeerlicht, waarvan de intensiteit en de kleur kunnen worden gepersonaliseerd. Het loopt in een boog langs de voordeuren en over de bovenkant van het dashboard. “De ademhaling voelen terwijl de lucht in en uit de neus stroomt helpt om de aandacht terug te brengen naar het hier en nu en balanceert het zenuwstelsel”, zegt Smit. Dat vereist een geventileerde, koele ruimte. De Climatronicfunctie detecteert overmatige vervuiling en zuivert de lucht door zijn Air Quality Sensor en Air Care Systems.

De ergonomie van geluk. “De geest en het lichaam zijn nauw met elkaar verbonden – gedachten en emoties hebben een effect op de lichaamshouding, die dan rechtstreeks werkt op hoe men denkt en zich voelt”, vertelt Smit. Daarom is de ergonomie van de stoelen de sleutel. Bij SEAT worden stoelen getest met een machine die 20.000 keer na elkaar in- en uitstapt.

Verbonden met het innerlijk. Mindfulness helpt om in verbinding te komen met de omgeving door te verbinden met het innerlijk. In de auto verbetert SEAT Full Linktechnologie de fusie tussen telefoon en auto zodat de bestuurder toegang heeft tot zijn persoonlijke wereld (kaarten, muziek, berichten…) zonder te worden afgeleid. Daarom “is de console van de nieuwe Leon hoog geplaatst zodat alles in het blikveld en op aanraakafstand van de gebruiker ligt,” vertelt Dani Molina, SEATs UI (gebruikersinterface) designmanager. Op die manier kan de bestuurder met maximaal twee klikken de status van de auto in de gaten houden zonder de gedachten van het rijden weg te nemen.

 

10 mindfulness-oefeningen voor in de auto 

Emmy Smit, medewerker bij SEAT CARS, geeft een paar mindfulness-oefeningen om toe te passen voor, tijdens en nadat men in de auto zit: 

 1. Noteer voor het instappen uw emotionele staat en vermoeidheidspeil en wees u bewust van uw bestemming en uw voornemen om van de rit te genieten zonder te haasten.
 2. Neem zodra u zit een paar diepe ademteugen en voel de lucht naar binnen en buiten stromen door uw neus.
 3. Na het vastklikken van de veiligheidsgordel wordt u zich bewust van uw lichaamshouding, met de handen op het stuurwiel en lichaamscontact met de stoel.
 4. Wanneer gedachten opduiken die niet met het rijden te maken hebben of wanneer u in de verleiding komt om op uw telefoon te kijken, richt u bewust uw concentratie weer op de weg, het zicht en het geluid.
 5. Wees vriendelijk voor andere bestuurders om beter van een veilige rit te genieten.
 6. Een rood licht of een file is een kans om een korte pauze te nemen om bewust adem te halen en de concentratie weer op de ervaring van het huidige moment te richten.
 7. Wacht bij aankomst op de bestemming een ogenblik voor u uitstapt en geniet van de stilte.
 8. Richt uw aandacht op uw fysieke lichaam en ervaar de sensaties die de rit op een fysiologisch niveau kan hebben veroorzaakt.
 9. Denk na of u van de rit heeft genoten of er stress van heeft gekregen. Wat kan u de volgende keer dat u met de auto rijdt anders doen?
 10. En neem als u dat wil een paar ogenblikken om dankbaar te zijn voor een veilige aankomst op uw bestemming.
SE20-70N - Mindfulness (4p).pdf 649 KB SE20-70N - Mindfulness.docx 48 KB
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren Automotive n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

SEAT

SEAT is de enige constructeur die in Spanje wagens ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en commercialiseert. De multinational, die deel uitmaakt van de Volkswagen-groep, heeft zijn hoofdzetel in Martorell (Barcelona) en exporteert 80% van zijn wagens naar 80 verschillende landen op de 5 continenten. In 2019 verkocht SEAT 574.100 auto’s, het hoogste aantal in de geschiedenis van het merk.

De SEAT-groep stelt meer dan 15.000 personen te werk en beschikt over drie productiecentra: Barcelona, El Prat de Llobregat en Martorell, waar onder andere de bijzonder succesvolle Ibiza, Arona en Leon worden gebouwd. Verder bouwt SEAT de Ateca in Tsjechië, de Tarraco in Duitsland, de Alhambra in Portugal en de Mii electric, SEAT's eerste volledig elektrische auto, in Slovakije.

De multinational beschikt over een Technical Centre dat fungeert als een kennishub en meer dan 1.000 ingenieurs telt die focussen op de vernieuwende ontwikkelingen voor Spanje's grootste investeerder in R&D. SEAT pakt binnen zijn gamma uit met de nieuwe connectiviteitstechnologie en zet momenteel volop in op de wereldwijde digitalisering van het bedrijf om zo de mobiliteit van morgen te promoten.

D'Ieteren Automotive NV/SA

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen hun positie kunnen ontwikkelen in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel de volgende activiteiten:

 • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het heeft een marktaandeel van ongeveer 22% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. Het businessmodel evolueert om het sociale leven van de burgers te verbeteren dankzij vlotte, toegankelijke en duurzame mobiliteit. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,6 miljard EUR en 119,0 miljoen EUR in 2019.
 • Belron (54,85% van de stemrechten) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 39 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeraars. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 4,2 miljard EUR en 400,5 miljoen EUR in het boekjaar 2019.
 • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 100 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 163,9 miljoen EUR en 18,6 miljoen EUR in 2019.
 • D’Ieteren Immo (100%) bundelt de vastgoedactiviteiten van de groep D’Ieteren in België. De onderneming heeft ongeveer 30 sites die in 2018 een netto huurinkomsten van 19,7 miljoen EUR gegenereerd hebben. Ze voert ook investeringsprojecten uit en studies met het oog op de opwaardering van sites.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy