Hoe bereidt een racepiloot zich voor op de meest elektriserende competitie?

Hoe bereidt een racepiloot zich voor op de meest elektriserende competitie?

Extreme E

  • CUPRA-coureur Mattias Ekström bereidt zich fysiek en mentaal voor op de slopende Extreme E-competitie met de hulp van professioneel vechter Madeleine Vall
  • In dit extreme kampioenschap rijden piloten met elektrische SUV's door woestijn-, arctische-, oceaan-, jungle- en gletsjergebieden
  • Extreme E begint morgen, 3 april, met de woestijnetappe in Saudi-Arabië

IJs, zand, jungle, oceaan, sneeuw... rijden in zulke ongunstige omstandigheden is geen sinecure, zeker niet als er tegen de tijd geracet wordt. Daarom moet piloot Mattias Ekström, die met het Abt CUPRA XE-team aan de Extreme E-races zal deelnemen, zich fysiek en mentaal voorbereiden. De Zweedse piloot legt momenteel de laatste hand aan zijn training voor het kampioenschap, waarin de piloten met elektrische SUV's zullen racen in woestijn-, arctische-, oceaan-, jungle- en gletsjergebieden. Maar hij traint niet alleen - CUPRA-ambassadeur en professioneel vechter Madeleine Vall, die in Wonder Woman te zien was als Amazonekrijger Egeria, is er om hem te helpen.

- Lichaam tot het uiterste. "In de autosport moet je misschien niet trainen om de sterkste en meest gespierde kerel te zijn, maar het is heel belangrijk om te werken aan je concentratievermogen en je uithouding", legt Ekström uit. Toch heeft Vall met de piloot samengewerkt om de fysieke uitdagingen te overwinnen: "Ze is echt een sterke vrouw die me heeft geholpen om harder te zijn en te kunnen doorstaan wat er ook op mijn pad komt als ik aan een competitie begin die zo veeleisend is als de Extreme E", zegt hij.

- Training als piloot. Naast de fysieke voorbereiding, traint Ekström ook als piloot. Hoe? Door te rijden. "Mijn reflexen moeten scherp blijven, ik moet het stuur aan hoge snelheden bedienen en de rem en het gaspedaal beheersen", legt hij uit. En hij voegt eraan toe: "Je traint hierop door te rijden, dus ik maak van de gelegenheid gebruik om in mijn CUPRA Formentor in de sneeuw op pad te gaan wanneer ik maar kan, en ik heb thuis ook een simulator om in de racesfeer te komen."

- Mens sana in corpore sano. Maar het belangrijkste voor de piloot is om zijn geest te trainen: "Je kan fysiek nog zo sterk zijn, maar als je niet werkt aan je concentratie en hoe je met stress omgaat, heeft dat invloed op de manier waarop je rijdt en hoe je met de race omgaat." Daarom past Ekström een strategie toe die fysieke en mentale oefening combineert met het rijden: "Als ik bijvoorbeeld een tijdje niet zou rijden, zouden mijn ogen vaker vermoeid raken, want in een race moet je een hoge snelheid aanhouden, terwijl je ook naar je concurrenten moet kijken en de weg in de gaten moet houden", geeft hij aan. "Het is essentieel om alert te blijven om in minder dan een seconde de juiste beslissingen te kunnen nemen, dus stressmanagement is daarbij van het grootste belang", legt de piloot uit.

- Een competitie van extremen. Extreme E begint op 3 april met de woestijnetappe in Saoedi-Arabië, maar dit is pas het begin van een odyssee die vier continenten en vijf verschillende terreinen zal aandoen. De volgende etappes vinden plaats tussen 29 mei en 12 december 2021 aan het Senegalese Lac Rose, op het ijs van Groenland, midden in het Braziliaanse Amazonegebied en op de gletsjer in Tierra del Fuego, Argentinië. In het Abt CUPRA XE-team vormt de Zweed een team met de Duitse veteraan Claudia Hürtgen. "Ik voel me klaar voor dit avontuur: Claudia, het CUPRA-team en ik hebben heel hard gewerkt om bij deze competitie te geraken en we gaan er helemaal voor", besluit Ekström.

CU21-14N - Ekstrom (2p).pdf 234 KB CU21-14N - Ekstrom.docx 226 KB
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren Automotive n.v.

 

Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen