Haal maximaal voordeel uit uw autolampen

Haal maximaal voordeel uit uw autolampen

Onze klok werd intussen alweer een uur terug gezet. Vele mensen zullen de komende weken het werk-woontraject afleggen na zonsondergang. Ondanks het feit dat er ‘s nachts minder verkeer is, gebeurt 30 procent van de ongevallen in Europa wanneer het donker is. Als de zichtbaarheid slecht is, is het belangrijk te weten hoe uw autolampen werken. Maite París, verantwoordelijk voor koplampen bij SEAT, legt uit hoe u ze doeltreffend gebruikt.

 

- Geen enkele reden om je grootlichten niet te gebruiken. Het gebruik wordt alleen toegestaan op snelwegen bij weinig zichtbaarheid “hoewel vele bestuurders ze niet gebruiken omdat ze bang zijn tegenliggers te verblinden. Hier is de High Beam Assist handig”, legt Maite uit. Het systeem detecteert de aanwezigheid van voertuigen in beide richtingen en switcht automatisch terug naar de dimlichten. Zo zorgt het voor extra comfort en veiligheid.

- Zes maanden duisternis. Zo leven de mensen in de stad Rjukan in Noorwegen. Van september tot maart hebben ze geen zonlicht. Daar zijn dimlichten 24 uur per dag verplicht. In landen als België daarentegen worden dimlichten alleen ‘s nachts gebruikt of overdag bij geringe zichtbaarheid, bijvoorbeeld in een tunnel of bij hevige regen. Ze zijn ook verplicht als u in een wisselstrook rijdt. In deze situaties maakt de optie ‘Auto’ “het rijden comfortabeler omdat ze automatisch de dimlichten activeert”, verzekert de ingenieur.

- Leds, sneller en veiliger. Met de ingebruikname van ledlampen “sparen we niet alleen op verbruik en winnen we niet alleen aan comfort, maar we verhogen ook de veiligheid”, licht Maite toe. Deze verlichting lijkt meer op daglicht dan een halogeenlamp. Ze reageert ook 150 milliseconden sneller dan een gloeilamp wat betekent dat de ledlamp van een remlicht het licht, bij een snelheid van 120 km/u, vijf meter vroeger activeert. Bovendien werd led ontworpen om de hele levensduur van het voertuig mee te gaan zonder vervangen te worden.

- Wanneer mistlichten ontsteken? Een vaak voorkomende fout is dat bestuurders de achtermistlichten aanschakelen overdag bij lichte regen. De expert wijst erop dat “ze alleen mogen gebruikt worden in situaties van geringe zichtbaarheid zoals hevige regenval of dikke mist.” Onjuist gebruik zou andere bestuurders kunnen verblinden. Als uw wagen vooraan is uitgerust met mistlampen, kunt u deze ontsteken bij geringe zichtbaarheid zoals hevige of zeer hevige regen, mist, sneeuw of stof en rookwolken, en ook op smalle bochtige wegen.”

- Het meest subtiele licht van allemaal. Hoewel er geen verbod is op de binnenverlichting, “kunt u ze maar beter niet te lang aan houden, zodat u zich volledig op de rijbaan kunt concentreren”, vertelt Maite. Zij vergelijkt het met naar de bioscoop gaan: om ons te kunnen concentreren op de film, moet het rondom ons zo donker mogelijk zijn.

Contacteer ons
Dries De Weert D'Ieteren NV
Dries De Weert D'Ieteren NV
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen