Eikenbomen, kreekjes en het internet of things

Eikenbomen, kreekjes en het internet of things

  • Geholpen door een drone doen het internet of things (in het Engels IoT) en de geconnecteerde wagen hun intrede in landelijke gebieden en bezorgen ze bestuurders predictieve informatie
  • In 5 milliseconden komt de bestuurder te weten of er een obstakel de weg belemmert
  • Met de toekomstige implementatie van 5G-technologie aan het stuur kan het risico op ongevallen met 69% worden verminderd.

Robledillo de la Jara is een bergdorpje op 80 km van Madrid, dat 90 inwoners telt. Het landschap bestaat uit eiken- en dennenbomen, steenarenden, en nu ook uit drones en IoT-technologie. SEAT, Telefónica, DGT, Ficosa en Aeorum zijn bezig met de uitrol van een pilootproject waarbij een drone en een geconnecteerde wagen fietsers en obstakels op de weg kunnen detecteren. Dankzij cellulaire mobiele connectiviteit dat de hoofdkenmerken van het toekomstige 5G-netwerk bezit, streeft SEAT ernaar om bestuurders te voorzien van een ‘zesde zintuig’ om zo ongevallen te kunnen vermijden.

Van aan de grond de open lucht in. 5G en realtimecommunicatie tussen voertuigen behoorde tot vandaag tot de stedelijke omgeving waar SEAT en Telefónica de eerste fase van het project uitrolden met geïntegreerde devices in de infrastructuur zoals camera’s, lichtsignalen en infraroodsensoren. “We hebben kunnen vaststellen dat de wagen kan communiceren met zijn omgeving in de stad, en nu ook in landelijke gebieden. In deze piloottest doen we een beroep op een drone die de informatie naar een cellulair netwerk stuurt die ze vervolgens doorstuurt naar het voertuig waarin de bestuurder de informatie weergegeven krijgt op zijn dashboard”, zegt César de Marco, hoofd van 5G Connected Car bij SEAT.

30 keer sneller dan het menselijke oog. Mensen hebben ongeveer 150 milliseconden nodig om te reageren op een aanraking, op wat ze zien of ruiken. Met de toekomstige 5G-connectiviteit is de reactietijd tussen het ogenblik waarom het obstakel wordt gedetecteerd tot wanneer de informatie aan de wagen wordt kenbaar gemaakt slechts 5 milliseconden. “Dankzij de cellulaire technologie die al 5G-kenmerken heeft, kunnen we een heel lage latentie bereiken en de aanwezigheid van fietsers of voertuigen op de weg realtime detecteren”, legt César uit. Zo werkt het systeem:

  • De camera van de drone maakt een beeld, bijvoorbeeld van een fietser die op de weg fietst.
  • De drone stuurt het beeld realtime naar een MEC-server (Multi-Access Edge Computing).
  • De MEC-server is uitgerust met een artificiële zichtsoftware die het beeld analyseert en bepaalt of het op de weg om een fiets of een ander obstakel gaat.
  • Zodra de data is geanalyseerd, wordt er een alarm gestuurd naar het geconnecteerde voertuig, dat ook op het dashboard verschijnt.

Levensreddende technologie. “Ons streefdoel is technologie inzetten ten voordele van veiligheid op de weg”, voegt César toe. Bij meer dan de helft van alle dodelijke ongevallen zijn de meest kwetsbare weggebruikers betrokken: fietsers, voetgangers en motorrijders. In Europa sterven er elk jaar 2.100 fietsers en raken er 250.000 anderen gewond. “Drones zullen gebieden overschouwen waar de zichtbaarheid slecht is of die slecht toegankelijk zijn”, besluit César. Volgens de internationale 5G Automotive Association (5GAA) kan met de toekomstige implementatie van 5G het risico op ongevallen met 69% verminderen.

Contacteer ons
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Dirk Steyvers PR & Content Manager SEAT & CUPRA, s.a. D'Ieteren n.v.
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen