De nieuwe SEAT Ateca - De veelzijdige sportwagen onder de SUV's

De nieuwe SEAT Ateca - stijlvolle, dynamische en praktische stadsavonturier

 

 

  • Uniek design, premium uitstraling
  • Dynamisch en precies rijplezier in alle omstandigheden
  • Uitstekend ruimteaanbod, veelzijdige functionaliteit en ontspannen comfort
  • Efficiënte en krachtige motoren tot 140 kW/190 pk
  • Innovatieve en hoogtechnologische bijstandssystemen, connectiviteit op topniveau

 

SEAT stelt zijn eerst SUV voor. De nieuwe Ateca vormt een unieke combinatie van apart design, dynamisch rijplezier, stedelijke veelzijdigheid en praktisch gebruiksgemak. Tot zijn technologische highlights behoren de eersteklas connectiviteit, innovatieve bijstandssystemen en uiterst efficiënte motoren, die van de Ateca een van de meest innovatieve SUV's in zijn segment maken. Uitstekende kwaliteit, precisie in de productie en een zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding maken de Ateca tot een echte SEAT. Centraal staat echter het rijplezier: pittig, lichtvoetig en precies – de Ateca maakt van iedere dag en iedere kilometer een echte ervaring.

 

"De SEAT Ateca past perfect bij een stedelijke levensstijl. Hij combineert een verbluffend design met dynamisme en onderscheidt zich door zijn uitmuntende kwaliteit en veelzijdige functionaliteit. Maar bovenal straalt de Ateca karakter uit", zegt Luca de Meo, voorzitter van SEAT S.A. "Onze eerste SUV betekent de start van een nieuw tijdperk voor SEAT. De Ateca is een duidelijke evolutie van het Leon-DNA en zal het succes van de Leon-reeks voortzetten. SEAT is on the move!"

 

Bij de start van de voorverkoop deze lente zal de nieuwe SEAT Ateca al beschikbaar zijn met een ruime waaier aan varianten. Er is de keuze uit krachtige TSI- en TDI-turbomotoren met een vermogen van 85 kW/115 pk tot 140 kW/190 pk, met voor- of vierwielaandrijving en gekoppeld aan een manuele versnellingsbak of de geautomatiseerde DSG met dubbele koppeling. Het uitgebreide aanbod aan hightech opties reikt van full-ledkoplampen over een breed gamma aan bijstandssystemen zoals de innovatieve fileassistent en de nieuwe Emergency Assist tot infotainmentsystemen van de jongste generatie met een aanraakscherm van 8-duim en Full Link-connectiviteit. Drie uitrustingsniveaus met verschillende kleurencombinaties en hoogwaardige materialen bieden voor elk wat wils, met aan de top van het gamma de Ateca XCELLENCE.

 

"De Ateca is een voertuig boordevol emotie met een duidelijk SEAT-design-DNA en een uitzonderlijke interieurkwaliteit. In onze eerste SUV hebben we een verbazingwekkend pakket aan technologieën en innovaties samengebracht, met als resultaat meer veiligheid en gebruiksgemak, maar vooral de meest dynamische en bijzondere rijervaring ooit", vertelt dr. Matthias Rabe, vicevoorzitter van SEAT S.A. en verantwoordelijk voor Onderzoek & Ontwikkeling.  "Met de lichte en precieze handling van de Ateca zullen we in zijn segment ongetwijfeld een nieuwe standaard bepalen, hij heeft uitstekende capaciteiten zowel op de weg als offroad." Geheel volgens de traditie van SEAT is ook de naam van de Ateca gebaseerd op de Spaanse geografie. De gemeente Ateca ligt ten westen van Zaragoza, in het hart van het Iberische schiereiland.

 

Design: 100% SEAT en 100% SUV

Het design van de Ateca is meteen herkenbaar. Ook bij deze SUV vormt de typische designtaal van SEAT een verbluffende combinatie van dynamisme en functionaliteit. Heel wat elementen, zoals het trapeziumvormige radiatorrooster, de minimalistische en scherp getekende lijnen in zijaanzicht en de driehoekige lichtsignatuur zijn typisch voor het merk, net zoals bij de Leon. Toch werd elk detail voor de Ateca zorgvuldig verder uitgewerkt en naar een nog hoger niveau getild.

Daardoor is de voorzijde van de Ateca 100% SEAT en tegelijk 100% SUV. Het brede en hoge radiatorrooster straalt zelfvertrouwen uit, terwijl de scherp afgelijnde koplampen en grote luchtinlaten meteen de dynamische capaciteiten van de Ateca duidelijk maken. Tegelijk oogt de SUV gespierd en straalt hij robuustheid en betrouwbaarheid uit.

 

Full-ledkoplampen met een duidelijke signatuur

Tot de typische SEAT-kenmerken behoren de optionele full-ledkoplampen met hun bijzonder aangename lichtkleur en hoge lichtintensiteit. In combinatie met de driehoekige signatuur van de dagrijlichten zorgen ze voor een onmiskenbare uitstraling. Bij de Ateca maken bovendien ook de richtingaanwijzers integraal deel uit van die signatuur.

Ultramoderne technologie en een emotionele ervaring gaan bij de SEAT Ateca hand in hand. Een voorbeeld daarvan is het 'welcome light'. Zodra de deuren ontgrendeld worden, verlichten leds in de buitenspiegelbehuizingen de zone vlak bij de deuren en projecteren ze de naam en het silhouet van de Ateca op de grond.

In zijaanzicht komen het dynamisme en het prestatiepotentieel van de nieuwe SEAT duidelijk tot uiting. De precieze en haarscherp getekende lijnen harmoniëren met sensueel vloeiende vormen, bijvoorbeeld aan het onderste deel van de deuren, en demonsteren zo niet alleen de aandacht van de designers voor de vorm, maar ook de expertise van de productiespecialisten van SEAT.

 

Interieur met een verfijnd sportief karakter

Het interieur is perfect op het exterieur afgestemd. Ook binnenin combineert de Ateca verfijnde elegantie met een dynamisch karakter en het unieke gevoel van stevigheid en veiligheid dat SUV-rijders zo waarderen. Cruciaal daarin zijn de verhoogde zitpositie, de duidelijk zichtbare voorzijde en de solide deurlijsten.

In de horizontaal georiënteerde cockpit ligt de focus duidelijk op de bestuurder. De bedieningselementen zijn dicht bij elkaar gegroepeerd, de weergave-elementen zoals het infotainmentscherm met een formaat tot 8 duim liggen haast binnen hetzelfde zichtbereik. De hoge middenconsole met een korte schakelpook is een ander voorbeeld van hoe de Ateca het robuuste SUV-gevoel verenigt met sportiviteit.

 

Goed doordachte en riante ruimte

De Ateca, met een koetswerklengte van 4,36 m, maakt optimaal gebruik van de ruimte en biedt een maximale interieurlengte en een koffervolume tot 510 l in standaardconfiguratie (485 l met vierwielaandrijving). Het koetswerk onderscheidt zich niet enkel door zijn veelzijdigheid, maar ook door zijn intelligente lichtgewichtconstructie. Ondanks zijn ongelooflijke koetswerkstijfheid is de Ateca een van de lichtste voertuigen in zijn segment, wat niet alleen in stedelijke verkeersomstandigheden garant staat voor een pittige rijervaring.

 

Technologie: innovatieve highlights

Zodra de bestuurder is ingestapt, begint een ring rond de verlichte startknop te knipperen als een hartslag, om aan te geven dat de Ateca helemaal klaar is voor zijn volgende avontuur. Via het SEAT Drive Profile kan de karakteristiek van de Ateca worden aangepast aan de actuele rijomstandigheden, wegsituatie en persoonlijke voorkeuren.

Het aanbod innovatieve bijstandssystemen is enorm. Eén voorbeeld is de Traffic Jam Assist: deze bijstandsfunctie maakt filerijden en zogenaamd 'stop&go'-verkeer een stuk draaglijker. Bij lage snelheid, typisch voor files, stuurt, accelereert en remt de Ateca automatisch, binnen de limieten van het systeem. Bij hogere snelheden tot ongeveer 60 km/u biedt het systeem ondersteuning door automatisch de snelheid aan te passen en de wagen op zijn rijstrook te houden. Een nieuwe veiligheidsfunctie is Emergency Assist: indien de bestuurder gedurende een bepaalde tijd inactief is, geeft het systeem eerst een visuele en vervolgens een akoestische waarschuwing, tot slot gevolgd door een korte remstoot. Indien de bestuurder nog steeds niet reageert, vertraagt de Ateca automatisch tot stilstand, terwijl hij door het systeem op zijn rijstrook gehouden wordt. Tot de andere technische hoogtepunten behoren de adaptieve snelheidsregelaar ACC met Front Assist, de verkeersbordenherkenning, de dodehoekwaarschuwing (Blind Spot Detection), de uitparkeerhulp Rear Traffic Alert of Top View.

 

Connectiviteit van het hoogste niveau

Voor veel mensen maakt connectiviteit, het constant verbonden zijn met de digitale wereld, deel uit van een moderne, stedelijke levensstijl. De SEAT Ateca biedt connectiviteit van het hoogste niveau met de jongste generatie Easy Connect-infotainmentsystemen, SEAT Full Link en de exclusieve SEAT ConnectApp. De topper is het Media System plus met een 8-duimsscherm, de Connectivity Box in de middenconsole van de SEAT Ateca maakt het voor het eerst mogelijk om een mobiele telefoon draadloos op te laden. SEAT Full Link garandeert de connectiviteit voor gebruikers van zowat alle beschikbare smartphones. Behalve MirrorLink integreert Full Link ook de functies van Apple CarPlay en Android Auto.

 

Uniek en dynamisch rijplezier

Uitzonderlijk rijplezier staat centraal bij SEAT. In het bijzonder de Leon biedt een unieke combinatie van precisie en wendbaarheid, comfort en veiligheid, wat bevestigd wordt door de vele enthousiaste reacties van klanten en talrijke vergelijkende tests uitgevoerd door journalisten in heel Europa. Ook de Ateca maakt indruk met diezelfde combinatie. Met zijn compacte afmetingen, performante motoren en optimaal afgeregelde ophanging biedt hij een prestatiepotentieel dat als nieuwe referentie geldt voor de andere SUV's in zijn segment en perfect past bij een stedelijke en veelzijdige levensstijl. 

Het dynamische karakter van de Ateca is te danken aan een waaier ultramoderne krachtbronnen, allemaal voorzien van turbodrukvoeding. Met een vermogen van 85 kW/115 pk tot 140 kW/190 pk en uitstekende koppelwaarden beantwoorden ze aan alle mogelijke wensen. Bij de dieselmotoren begint het aanbod met de 1.6 TDI van 85 kW/115 pk. De 2.0 TDI is beschikbaar met 110 kW/150 pk of 140 kW/190 pk. Het gemiddelde brandstofverbruik varieert van 4,3 tot 5,0 l/100 km, de CO2-uitstoot van 112 tot 131 g/km. Bij de benzinemotoren is de instapper een 1.0 TSI met 85 kW/115 pk. De 1.4 TSI beschikt over cilinderuitschakeling bij gedeeltelijke belasting en levert 110 kW/150 pk. De gemiddelde verbruiks- en uitstootcijfers van de benzinemotoren liggen tussen 5,3 en 6,2 l/100 km en 123 en 141 g CO2/km. 

Contacteer ons
Cathy Octaef PR & Promotion Manager, D'Ieteren NV
Cathy Octaef PR & Promotion Manager, D'Ieteren NV
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

SEAT

SEAT is de enige constructeur die in Spanje wagens ontwerpt, ontwikkelt, bouwt en commercialiseert. De multinational, die deel uitmaakt van de Volkswagen-groep, heeft zijn hoofdzetel in Martorell (Barcelona) en exporteert ruim 80% van zijn wagens naar meer dan 80 verschillende landen op de 5 continenten. In 2017 liet SEAT een nettowinst van 281 miljoen euro optekenen, verkocht het bijna 470.000 auto’s en haalde het een recordomzet van meer dan 9,5 miljard euro.

De SEAT-groep stelt meer dan 15.000 personen te werk en beschikt over drie productiecentra in Barcelona, El Prat de Llobregat en Martorell, waar onder andere de bijzonder succesvolle Ibiza, Arona en Leon worden gebouwd. Verder bouwt SEAT de Ateca en Toledo in Tsjechië, de Alhambra in Portugal en de Mii in Slovakije.

D'Ieteren NV

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

 - D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,4 miljard EUR en 113,0 miljoen EUR in 2018.   

- Belron (voor 54,10% eigendom) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 35 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. De onderneming breidde haar diensten ook uit tot de sector van de herstelling en vervanging van voertuig- en woningschade. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,8 miljard EUR en 225,7 miljoen EUR in het boekjaar 2018.  

- Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 174,1 miljoen EUR en 28,6 miljoen EUR in 2018.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy