De nieuwe SEAT Ibiza wint de Red Dot Award voor Product Design 2017

De nieuwe SEAT Ibiza wint de Red Dot Award voor Product Design 2017

SEAT Ibiza: bekroond design

Woensdag 5 april 2017 — De nieuwe Ibiza biedt hoogstwaarschijnlijk het beste design dat SEAT ooit heeft gecreëerd in het A0-segment. De uitdaging om dertig jaar geschiedenis en het belang van dit model voor het Spaanse merk eer toe te brengen werd met glans gerealiseerd. De nieuwe Ibiza heeft immers niet alleen de drie voor SEAT kenmerkende lijnen, maar ook elementen die het design naar een hoger niveau tillen en een grote stap voorwaarts betekenen in de expressie van het merkdesign. Een onmiskenbaar bewijs daarvan is de Red Dot Award: Product Design 2017, waarmee de nieuwe SEAT Ibiza net bekroond werd.

De Red Dot Award is sinds 1954 een van de meest prestigieuze designonderscheidingen wereldwijd en geeft internationale erkenning aan kwaliteit en innovatie. De categorie Product Design is bovendien de belangrijkste van allemaal. De Red Dot Award: Product Design-jury bestaat uit 40 specialisten van overal ter wereld; ze mogen geen deel uitmaken van enige industriële productieonderneming en mogen niet deelnemen aan de stemming voor producten waarbij ze zelf betrokken zijn. Op die manier worden belangenconflicten vermeden en zijn maximale onpartijdigheid en neutraliteit gegarandeerd.

De nieuwe SEAT Ibiza schittert in het bijzonder met zijn dynamische karakter en rijkwaliteiten, zijn indrukwekkende stabiliteit en betrouwbaarheid op de weg, zijn enorme verbetering op het vlak van interieurkwaliteit, zijn buitengewoon veilige en eenvoudig te gebruiken technologie, zijn hogere comfort... allemaal elementen die dankzij zijn boeiende design al bij de eerste aanblik tot uiting komen.

“Met de Ibiza bereikt de nieuwe SEAT-designtaal die we in 2012 lanceerden een hoogtepunt en komt ze tot volwassenheid”, vertelt SEAT-designdirecteur Alejandro Mesonero-Romanos.

De nieuwe SEAT Ibiza is meteen als echte SEAT herkenbaar aan zijn driehoekige full-ledkoplampen en de typische signatuur van de dagrijlichten, maar ook aan het prominent aanwezige logo in het radiatorrooster, visueel versterkt door de twee karakterlijnen op de motorkap en de smalle uitsparing in de chroomlijst. Het X-vormige ontwerp creëert een grote dynamiek en een ongelooflijke visuele stabiliteit.

De korte overhangen, de positie van de vier wielen dicht bij de hoeken van de auto, de lange wielbasis, de vensterlijn die niet alleen het sportieve, solide en dynamische karakter maar ook de grootte en breedte van de auto beklemtoont... teveel om op te noemen. “We gaven de auto prachtige proporties en legden de focus op volumes en oppervlakken om een indrukwekkend driedimensionaal effect te creëren dat zelfs de meest kritische toeschouwer weet te overtuigen”, voegt Alejandro Mesonero-Romanos eraan toe. Het koetswerk van de nieuwe SEAT Ibiza is enerzijds een voorbeeld van perfecte verhoudingen, een sterk karakter en een pittige look, en anderzijds biedt het een frisse en jonge uitstraling met maturiteit en evenwicht.

“De plastische vormgeving en expressieve verschijning komen tot uiting in alle details van het exterieur- en interieurdesign”, aldus Mesonero-Romanos. Het koetswerk schittert door de vakkundige combinatie van scherpe lijnen en zachte vlakken. De dubbele zijdelingse blisters, typisch voor het SEAT-design, creëren extra diepte, terwijl achteraan de lichtblokken doorlopen tot op de flanken en samen met de achterste blisters een uniek design en uitstekende aerodynamische prestaties opleveren. De krachtige en heldere lijnen van de koffer en de bumper versterken de indruk van breedte en resulteren in een brede, massieve look. De reflectoren achteraan brengen de auto visueel dichter bij de grond. De verschillende uitrustingsniveaus onderscheiden zich in de details: zo krijgt de FR extra karakter dankzij de schijnbaar dubbele uitlaat aan weerskanten van de achterbumper, terwijl chroomelementen het geavanceerde en verfijnde karakter van de Ibiza XCellence beklemtonen.

Het interieur biedt perfecte verhoudingen en een verbeterd gevoel van ruimte en comfort. Een nauwgezette materiaalselectie zorgt voor een elegante en hoogwaardige uitstraling, de precieze en technische lijnen zorgen voor spanning en lichtheid, het resultaat oogt jong en dynamisch. Horizontale lijnen domineren het interieur, terwijl de intelligente lay-out van de verschillende functionele elementen de ergonomie en veiligheid ten goede komt. Alle instrumenten en bedieningselementen zijn zo hoog mogelijk rond de bestuurder gegroepeerd, zodat die de aandacht steeds op de weg kan houden.

De hoog geplaatste schakelpook maakt het bijvoorbeeld mogelijk om eenvoudig en vlot te schakelen. Een extreme aandacht voor de details zorgt dat de Ibiza bijzonder dicht aanleunt bij modellen uit het hogere segment. Het aanbod omvat talrijke personaliseringsmogelijkheden, zoals ledsfeerverlichting en geavanceerde technologische oplossingen, waaronder een 8”-touchscreen of het Full Link-systeem voor maximale connectiviteit. Een Air Care-filter beschermt de inzittenden tegen allerlei allergenen en creëert een zuivere omgeving, ongeacht de omstandigheden.

Dries De Weert D'Ieteren NV