De nieuwe SEAT Ibiza CUPRA

De nieuwe SEAT Ibiza CUPRA

Sterkere prestaties, meer rijplezier

Dinsdag 8 september 2015 — - Uitmuntende prestaties dankzij 141 kW / 192 pk

- Van 0 tot 100 km/u in 6,7 seconden, maar gemiddeld verbruik van amper 6,0 liter

- Nieuw premium interieur; karakteristiek, krachtig design

- Optimale connectiviteit met Full Link

 

De nieuwe Ibiza CUPRA - binnenkort voorgesteld op het Salon in Francfurt 2015 - straalt de essentie uit van het merk SEAT in zijn puurste vorm: een emotioneel design, uitmuntende prestaties en geavanceerde technologie vormen samen een van de meest dynamische auto’s in zijn klasse. Met zijn compacte formaat en uitstekende functionaliteit is de Ibiza CUPRA de perfecte sportwagen voor dagelijks gebruik. De prestaties die de 1.8 TSI-motor levert, zijn indrukwekkend – met een spurtje van 0 tot 100 km/u in amper 6,7 seconden en een topsnelheid van 235 km/u – en gaan gepaard met een uitzonderlijke energetische efficiëntie. Het nieuwe interieur straalt een buitengewone kwaliteitsindruk uit, terwijl een optimale connectiviteit wordt verzekerd door SEAT Full Link, de SEAT DriveApp en de SEAT ConnectApp. Op één gebied was er evenwel maar heel weinig marge voor verbetering: het emotionele en dynamische design van de Ibiza valt ongelofelijk goed in de smaak bij de klanten en wordt genoemd als de belangrijkste reden voor de aanschaf van het compacte Spaanse model.

Lancering : eind 2015.

Een nieuw hoofdstuk in een succesverhaal. De eerste generatie van de Ibiza CUPRA werd gelanceerd in 1996. Sindsdien zijn de bijzonder dynamische CUPRA-modellen uitgegroeid tot een basiselement van het merk SEAT. Het volgende hoofdstuk van dit verhaal wordt geschreven door de nieuwe Ibiza CUPRA: 141 kW / 192 pk, elektronische antislipregeling XDS die werkt als een zelfsperrend differentieel tussen de wielen, hoogperformante remmen, CUPRA Drive Profile met verstelbare demping. De hoogwaardige technologie in de Ibiza CUPRA is een even grote troef als de uitgebreide uitrusting met innovatieve details. Eén voorbeeld: de nieuwe SEAT-infotainmentsystemen, die exclusieve oplossingen bieden voor optimale smartphone-integratie met Full Link en de SEAT DriveApp.

 

Uitzonderlijke prestaties, geavanceerde technologie

 

De nieuwe 1.8 TSI-motor met drukvoeding en een combinatie van directe en indirecte injectie is een compact staaltje van toptechnologie dat uitzonderlijk verfijnde prestaties garandeert. Zijn vermogen van 141 kW / 192 pk boekte 12 pk winst ten opzichte van zijn voorganger, maar zijn koppel ging er nog sterker op vooruit. Dat bedraagt nu 320 in plaats van 250 Nm voordien en is beschikbaar over een extreem breed toerentalbereik van 1.450 tot 4.200 t/min. Dit resulteert in een ongelofelijk sterke trekkracht in alle mogelijke omstandigheden. Met een sprint van 0 naar 100 km/u in 6,7 seconden en een topsnelheid van 235 km/u behoort de Ibiza Cupra tot de absolute top van de compacte sportwagens. Toch stelt hij zich tevreden met een gemiddeld benzineverbruik van 6,0 liter per 100 kilometer.

 

CUPRA Drive Profile met adaptieve ophanging

 

De Ibiza CUPRA is standaard uitgerust met 17-duimsvelgen en een ophanging die is afgesteld voor maximale wendbaarheid en rijprecisie. Een nieuwe standaardvoorziening is het CUPRA Drive Profile, waarmee de bestuurder de rijeigenschappen van de compacte sportwagen met een druk op de knop kan aanpassen aan zijn eigen voorkeur. Dit omvat de CUPRA Selective Suspension, een adaptief ophangingscontrolesysteem dat u laat kiezen tussen een comfortabele of sportieve ophanging en ook het stuurgedrag aanpast. De antislipregeling XDS perkt de onderstuurneiging in en verbetert de rijeigenschappen, voornamelijk in snelle bochten. De elektronische stabiliteitscontrole ESC, compleet met Hill Hold Control en anti-multicrashremfunctie, en de vermoeidheidsdetectie maken eveneens deel uit van het standaard veiligheidspakket in de Ibiza CUPRA. De Ibiza werd bekroond met de hoogste score van vijf sterren in de Euro NCAP-crashtests.

 

Expressief design met krachtige lijnen

 

Deze dynamische compacte auto heeft een krachtig en gespierd postuur. Het koetswerkdesign oogt nog altijd heel hedendaags en is nog steeds ongelofelijk populair bij bestaande en potentiële klanten. De scherpe lijn van de standaard bi-xenonkoplampen is een typisch element van de designtaal van SEAT, perfect geïntegreerd in de sculpturale vormgeving van de Ibiza. De leddagrijlichten trekken de lijn van de koplampen door om een unieke lichtsignatuur te vormen, net zoals de ledachterlichten.

 

Het zijaanzicht van de driedeurscoupé wordt tot leven gebracht door de scherp uitgevoerde lijnen en randen. De geaccentueerde schouders achteraan en de exclusieve 17-duimsvelgen onderstrepen zijn prestaties. De zwarte hoogglansgelakte buitenspiegels contrasteren duidelijk met de koetswerklak van de Ibiza CUPRA. De krachtige achterzijde onderstreept nogmaals de bijzondere rol die de Ibiza CUPRA speelt als benchmark onder de compacte sportwagens, met zijn brede bumper en zijn indrukwekkende matzwarte diffusor, waarin de trapeziumvormige uitlaat vervat zit.

 

Uitvoerig opgewaardeerd interieur

 

De upgrades in het hertekende interieur zijn des te duidelijker. Het nieuwe designconcept omvat een harmonieus evenwicht tussen het opvallende karakter van de auto en zijn functionaliteit en precisie, die duidelijk tot uiting komt in elke lijn en elk oppervlak van het nieuwe interieur. De horizontaal en naar de bestuurder georiënteerde cockpit maakt een onweerstaanbaar statement door middel van de optimale lay-out van alle elementen en de softtouch afwerking. De aandacht voor detail is duidelijk zichtbaar in het nieuwe stuurwiel van de Leon-familie, de ventilatieopeningen, het nieuwe instrumentenbord en de infotainmentsystemen. Deze nieuwe interface in het bijzonder creëert een intense relatie tussen bestuurder en technologie, met zijn ondubbelzinnige functionaliteit en zijn duidelijke werking. Het interieurdesign weerspiegelt de inspiratie van Barcelona, de thuishaven van SEAT, die samengebald zit in de kenmerkende eenvoud van het merkimago van SEAT.

 

Perfecte connectiviteit met Full Link

 

Naast MirrorLinkTM omvat de connectiviteitsoplossing SEAT Full Link ook de functies van Apple Car PlayTM en Android AutoTM. Gebruikers kunnen online zijn en toch de volle concentratie op de weg bewaren, terwijl ze via het aanraakscherm in de nieuwe Ibiza op een comfortabele en veilige manier gebruikmaken van de verschillende toegestane functies. In het geval van Apple CarPlay omvatten die functies momenteel telefoneren, elektronische berichtgeving, muziek en kaarten, en in de toekomst nog meer. MirrorLink is nog zo’n perfecte technologie die het mogelijk maakt om via het infotainmentsysteem van de Ibiza CUPRA in alle veiligheid gebruik te maken van smartphones en veel van hun functies en apps door het scherm van de smartphone te ‘weerspiegelen’ op het aanraakscherm in de hertekende cockpit van de Ibiza. Dit werkt naadloos samen met een groeiend aantal MirrorLink-compatibele Android-smartphones.

 

Android Auto biedt een snelle en gemakkelijke toegang tot navigatie-, communicatie- en muziektoepassingen en -diensten op een manier die veiliger is dan deze apps tijdens het rijden via het smartphonescherm te gebruiken.

 

Nieuwe SEAT DriveApp

 

De nieuwe SEAT DriveApp werd speciaal ontwikkeld voor gebruikers van SEAT Full Link en MirrorLink. Het biedt een hele reeks innovatieve functies die zowel in als buiten de Ibiza CUPRA gebruikt kunnen worden. Zo kan het aanraakscherm van de auto gepersonaliseerd worden met plaatselijke weerberichten of contacten. Bovendien maakt de SEAT DriveApp gebruik van tekst-naar-spraaktechnologie om de jongste berichten op Facebook of Twitter voor te lezen, terwijl ‘Challenger’ voor de bestuurder interessante uitdagingen in petto heeft om zijn rijvaardigheden te verfijnen, met het oog op een meer efficiënte rijstijl. Bij het uitstappen slaat de ‘Waar is mijn auto?’-functie de huidige positie van de Ibiza op om hem op elk moment terug te vinden.

 

Nieuwe SEAT ConnectApp

 

SEAT is een samenwerking aangegaan met Samsung voor de ontwikkeling van innovatieve connectiviteitsoplossingen. Als een eerste stap biedt de Spaanse autofabrikant de nieuwe SEAT ConnectApp aan als onderdeel van de MirrorLink-technologie. Het maakt perfect gebruik van MirrorLink-integratie: de bestuurder heeft altijd toegang, maar blijft volledig geconcentreerd op het verkeer. Een nieuwe en exclusieve functie is de gebarenbediening, waarmee functies zoals telefoneren of contacten opgeroepen kunnen worden op het SEAT Media System-aanraakscherm. Het welkomstscherm van de SEAT ConnectApp kan gepersonaliseerd worden voor de weergave van informatie zoals de actuele weersvoorspelling of afspraken. Met ‘smart tips’ leert de app persoonlijke voorkeuren kennen, zoals frequente bestemmingen, en kan de bestuurder herinnerd worden aan afspraken. Nog een groot aantal andere functies is al beschikbaar bij de lancering van de SEAT ConnectApp, waarna regelmatig updates gepland zijn om up-to-date te blijven.

 

 

 

Véronique Martin Promotion & PR Manager at D'Ieteren SA - SEAT Import