15.000 kg cement voor sculptuur Arona (+ Video)

15.000 kg cement voor sculptuur Arona (+ Video)

De Portugese kunstenaar Alexandre Farto liet zich voor de creatie van een uniek kunstwerk inspireren door het design van SEAT’s meest uitgesproken stads-SUV. Voor het kunstwerk werd maar liefst 15 ton cement, staal, silicone en glasvezel gebruikt. Het beeldhouwwerk, dat te bewonderen is in het Urban Contemporary Art Museum in Cascais, wil het lijnenspel van de auto vereeuwigen.

“Ik wilde het design van een auto op een of andere manier vereeuwigen”, bekent Alexandre Farto, beter bekend als Vhils. Deze Portugese streetartist creëerde zopas Tangible, een van zijn meest recente kunstwerken waarbij hij met 15 ton cement het design van de SEAT Arona herinterpreteert. Voor het ontwerpen en het vervaardigen van dit unieke stuk, een proces dat een jaar tijd in beslag nam, ging hij als volgt te werk.

 

Drie maanden om de eerste mal in 3D te ontwerpen.

Net zoals autodesigners begint deze internationaal erkende kunstenaar zijn project met potlood en papier om dan later de haalbaarheid van zijn plannen te toetsen met virtuele technologie.  “Ik had voordien nog nooit met een auto gewerkt, maar ik had wel al langer plannen in die richting. Deze samenwerking vormde voor mij dan ook een fantastische mogelijkheid, een naadloze aansluiting om mijn ambities”, legt hij uit.

 

De uitdaging om met cement te werken.

Volgens Vhils bestond de uitdaging erin om een groot kunstwerk te beeldhouwen met een materiaal dat zich moeilijk laat vormgeven. “Ik hou ervan om rustieke materialen te gebruiken”, voegt hij eraan toe. In totaal gebruikte hij 15 ton aan cement, glasvezel en silicone. Voor de bouw van de mal was een stalen basisstructuur nodig. De wielen werden apart vervaardigd en wegen 100 kilogram per stuk.

 

Een auto met 3D-effect.

De voorzijde van het beeldhouwwerk imiteert het lijnenspel van de Arona. Achteraan “zie je verschillende horizontale structuren die samen een oog vormen dat het belang wil benadrukken van het kijken. Vanop een afstand lijkt het alsof de auto een golf creëert terwijl hij vooruit rijdt”, verduidelijkt hij.

 

Over honderd jaar een fossiel.

Vhils zou het graag zien gebeuren dat deze unieke versie van de Arona over een eeuw wordt herontdekt als een fossiel. “Ik ben onwaarschijnlijk trots op dit kunstwerk, niet alleen omwille van de technische complexiteit, maar omdat het gecreëerd werd om de tand des tijds te doorstaan”, zegt hij. Volgens de kunstenaar zal Tangible een getuige zijn van de hedendaagse maatschappij. “Ik wilde niet alleen het lijnenspel van de auto vereeuwigen, maar ook de relatie tussen steden en hun inwoners ‘verstenigen’”, besluit Vhils die de auto zonder aarzelen als een cruciaal verbindend element omschrijft.

Contacteer ons
Dries De Weert D'Ieteren NV
Dries De Weert D'Ieteren NV
Over SEAT

Press room SEAT Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.seat.be.


D'Ieteren Group

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.
Meer informatie over de Groep D'Ieteren.


D'Ieteren

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive.

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan.

© 2021 D'Ieteren Automotive SA/NV. Alle rechten voorbehouden. Wettelijke bepalingen